Dolar 34,2764
Euro 37,0675
Altın 2.999,82
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Almanya’da Yapılacak İşler Nelerdir?

Almanya’da Yapılacak İşler Nelerdir?
3 Temmuz 2021 15:39

Almanya’da yapılacak işler arasında, IT teknisyenliği, elektrikçilik, metal ve ağır sanayi işçiliği, hemşirelik, gastronomi uzmanlığı gibi meslekler yer alır. Almanya’da yapılacak işler için başvuru gerçekleştirenlerin Almanca dilini bilmeleri ve mesleklerinde deneyimlerini kanıtlıyor olabilmeleri gerekir. İşçiler için belirli pozisyonlar Almanca konuşma yetisini kanıtlamak zorunlu değilken, şartların tamamen başvurulan şirketin taleplerine göre değiştiği bilinmelidir.

IT Teknisyeni

Almanya’da Yapılacak İşler Nelerdir - IT Teknisyeni
IT Teknisyeni

IT teknisyenliği, Almanya’da yapılabilecek ve en çok aranan meslekler arasındadır. Almanya’da yapılabilecek işler arasındaki IT teknisyenliğinde, çalışılan şirketlerdeki bilişim ve teknoloji sorunlarını saptama, yetenekler ve teknolojik imkanlar ile sorunlara çözüm üretme görevi üstlenilir. Almanya’da IT teknisyeni olmak için ise daha önce yaşanılan ülkede de bu alanda en az 2 yıl çalışılmış olması gerekir.

IT Teknisyeni alımı yapan Alman şirketleri hem Almanca ve İngilizce dilini konuşabilme hem de meslekte daha önce deneyime sahip olma şartlarını taşıyanları değerlendirmeyi tercih ederler. Mavi yakalı iş kategorisine dahil olmayan IT teknisyenliği kadrolarında görev almak için bu alanda Almanya’da denkliği olan üniversite diplomasının da olması gerekiyor. Tercihen ise bilgisayar teknisyeni bölümünden mezun olanlar IT teknisyenliği için mülakatlara davet edilirler.

Elektrikçi

Almanya’da Yapılacak İşler Nelerdir - Elektrikçi
Elektrikçi

Elektrikçilik, Almanya’da açık pek çok pozisyonu bulunabilecek ve diploma denkliğine sahip olmadan yapılabilecek bir meslektir. Türkiye’den Almanya’ya işçi götüren şirketlerin programlarına dahil olarak, Almanya’da inşaat sektöründe elektrikçi olarak görev almak mümkündür.

Diğer yandan kişi Almanya’da kendi imkanları ile elektrikçi olmak için iş arayacaksa 6 aylık iş arama iznini kazandıran oturma iznini, yaşadığı şehirdeki Yabancılar Dairesi’ne başvurarak almalıdır. Ardından internet ilanları, iş fuarları veya iş bulma kurumu üzerinden elektrikçi alımı yapan şirketlere başvuru sağlayabilir. Ancak mesleğe ilişkin görüşmelerde başarı elde etmek için Almanca bilmek, bu alanda ustalık belgesine ve iş deneyimine sahip olmak gerekir.

Hemşire

Almanya’da Yapılacak İşler Nelerdir - Hemşire
Hemşire

Hemşirelik yine Almanya’da oldukça aranan ve istihdam şartlarının geniş olduğu mesleklerden biridir. Almanya’da ortalama 3 bin hastane bulunur ve bunların 680’i özel kuruluşlardır. Kendi ülkesinden Almanya’ya göç eden ve Almanya’da denklik veren bir Hemşirelik diplomasına sahip olanlar özel hastanelerin açık iş pozisyonlarına başvuru yapma hakkına sahiplerdir. Kişinin bu alanda denklik sunan bir diploması yok ise başvuru yapılamaz.

Diğer yandan bu diplomaya sahip olanlar sadece hemşirelik değil, enteral beslenme, otel, provizyon, okul ve revir, iş sağlığı ve güvenliği iş yeri hemşireliği kadrolarına da başvurabilirler. Başvuru şartlarında ise mesleki deneyimin var olması bunu belge ile kanıtlama, Almanca diline hakim olunması gibi kriterler yer alır. Almanya’da hemşire olarak çalışmak için ilgili konumuzdan başvuru yapabilirsiniz.

Metal ve Ağır Sanayi İşçiliği

Almanya’da Yapılacak İşler Nelerdir - Metal ve Ağır Sanayi İşçiliği
Metal ve Ağır Sanayi İşçiliği

Metal ve ağır sanayi işçisi olarak Almanya’da görev almak için genellikle Türkiye’den Almanya’ya işçi götüren acentelere başvuru yapılması gerekir. Bu acentelere ise 45 yaşından gün almamış olan metal ve ağır sanayi işleri başvurabilirler. Pasaport, biyometrik fotoğraf, ustalık veya çıraklık belgesi, meslek gelişini anlatan öz geçmiş, SGK iş döküm belgesi gibi evraklar ve Almanya’da girilecek sınav ücreti bu acentelere teslim edilir. Acenteler işçi adına gerekli başvuruları yaparak, onları Almanya’da çalışacakları şirketlere yönlendirirler. Bu kapsamda belirli şirketler dil sınavı yapmazken bazıları ise dil sınavlarını şart tuttuklarını ifade etmişlerdir.

Eğer sınavı şart alan bir şirket bünyesinde işçi olunacak ise Almanca dil sınavının başarıyla geçilmesi gerekir. İşçiler aynı zamanda motivasyon konuşması yer alan ve geleceğe dair hedeflerinin ne olduğunu ifade eden bir dilekçeyi de konsolosluklara sunmak zorundadırlar. Bu uzun süreçte pek çok şart bulunduğundan genellikle işçilere danışmanlık yapan şirketlere başvurulması tercih edilir.

Gastronomi Uzmanı

Almanya’da Yapılacak İşler Nelerdir - Gastronomi Uzmanı
Gastronomi Uzmanı

Gastronomi uzmanlığı alanında Almanya’da, otellerde, restoranlarda, medya guruplarında veya dünyanın her yerinden turistik gemilerde çalışabilirler. Almanya’da çok aranan meslek dallarından biri olan gastronomi uzmanlığını yapmak için ise yine Almanya’da denklik veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölünme dair diplomaya sahip olunmalıdır.

İnsanlar ile iletişimin en yoğun olduğu bu meslek dalını Almanya’da yapmak için Almanca bilmek ise şarttır.  Uzmanlık alanında çalışabilmek için en az 3 senelik iş deneyiminin, Almanya’da başvuru yapılan işletmeye referans ile sunulabilmesi gerekir. Şartları sağlayanlar ve görüşmeleri geçeler son derece avantajlı koşullarda bir çalışma hayatına sahip olurlar. Almanya’da yapılabilecek işler çoğunlukla mesleki deneyim isteyen işlerdir.

Almanya’da mesleklere göre maaşları öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.