Dolar 34,2795
Euro 37,0982
Altın 3.022,89
BİST 8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 18°C

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar Sürede Yapılır?

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar Sürede Yapılır?
21 Kasım 2022 02:41

Zorunlu trafik sigortası süresi araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli bir konudur. Trafik sigortası herhangi bir trafik kazası durumunda resmi şekilde kusurlu olduğu tespit edilen kişinin karşı tarafa sunduğu ve zararları karşılamayı amaçlayan bir trafik sigortası türüdür. Trafikte yer alan bütün araçların sigorta yaptırması mecburidir.

Özellikle yeni araç satın alındığında trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortasının tamamlanmış olması gerekir. Çünkü sigortası bulunmayan araçlar için yaptırım ve cezai işlem söz konusudur. Özellikle bir kaza meydana geldiğinde kusurlu olan sürücünün sigortası yoksa hasarı kendisi öder.

Hem ikinci el araçlar hem de sıfır araçlar nezdinde trafik sigortası ile ilgili düzenlenecek poliçe için belli kurallar belirlenmiştir. Örnek olarak ikinci el araç alırken aracı satan kişinin satış işleminin tamamlanmasının ardından sigorta poliçesini iptal ettirmesi gerekir. Araç sahibinin yeni sigorta poliçesi yaptırılması zorunludur. Bu bilgilerin yanı sıra ikinci el ve sıfır araçlarda trafik sigortası uygulanmasına dair farklı şartlar geçerlidir. Bu şartlara yakından bakalım:

İkinci El Satın Alınan Araç İçin Trafik Sigortası Yaptırma Süresi

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar Sürede Yapılır? | 21 Kasım 2022

İkinci el araçlarda trafik sigortası süresi dikkatle takip edilmesi gereken konuların başında gelir ve trafiğe çıkmadan önce şartların tamamlanması önemlidir. Noter satışının gerçekleşmesinin ardından araçta mevcut olan trafik sigortasının aracı satın alan kişi tarafından herhangi bir ödeme yapılmadan 15 gün süreyle kullanılması mümkündür.

Dolayısıyla 15 gün boyunca meydana gelebilecek herhangi bir kazada maddi yükümlülük şoföre değil sigortaya aktarılır. Fakat bu 15 günlük süre bir mühlet olarak düşünülebilir ve bu süre dolmadan trafik sigortasının yeniletilmesi gerekir.

Bu sürenin aracı satın alan kişiye tanınması trafik sigorta poliçesinin yenilenmesi içindir. Bu süre zarfında poliçe satın alınmadığı takdirde trafik kontrolüne göre trafikten menedilme durumu ile karşılaşmak olasıdır. Sigorta zamanının gecikmesi durumunda araç sahibine prim tutarına her ay için %5 bandında gecikme faizi uygulanır.

Ayrıca aracın sigortasız olmasının tespit edilmesi halinde ruhsat ve ehliyet kontrolleri ile birlikte araç trafikten menedilir. Park alanına çekilerek sigortanın tamamlanmasına kadar burada tutulur. Trafik sigortasının yapılmasının ardından ceza ve park ücretinin ödenmesi söz konusu olur. Ardından aracın teslim alınması mümkündür. Bu şartlar değerlendirildiğinde verilen süre içinde trafik sigortası bitmeden yenileme yapmak önemlidir.

Sıfır Araç için Trafik Sigortası Yaptırma Süresi

Sıfır kilometre araç için trafik sigortası süresi yeni araç saatlerinin en çok araştırdığı konulardan birisidir. Sıfır kilometre araç alımında öncelik ve ruhsat hazırlanması ve trafik tescil işlemlerinin tamamlanması söz konusu olur.

Bunun yanı sıra emniyet müdürlüğünce takip edilen ruhsat işlemleri ile ilgili zorunlu tutulan trafik sigortasının poliçesine dair ibraz talep edilir. Dolayısıyla araç henüz trafiğe çıkmadan önce sigortanın tamamlanmış olması beklenir.

Kimi zaman sigorta şirketleri tarafından sıfır araçlar için ruhsat bilgisi sunulmadan trafik sigortası poliçesi düzenlendiği görülmektedir. Ruhsatı bulunmayan sıfır araçlar için sigorta poliçesi düzenlenmesi ile ilgili belli koşullar sunulmalıdır. Bu koşullar arasında şasi numarası, araca ait motor numarası ve aracım modeli gibi ayrıntılar sayılabilir.

Gerek sıfır kilometre araçlarda gerekse ikinci el alınan araçlar için trafik sigortasının zorunlu olarak ve en kısa sürede yaptırılması gereken bir teminat olduğu ifade edilmelidir. Araç aldıktan sonra sigorta süresi sıfır ve ikinci el araçlara göre farklılık gösterse de her durumda vakit kaybetmeden sigortanın yaptırılması önerilir. Yıllara göre güncellenmekle beraber Maliye Bakanlığı tarafından trafik sigortası yaptırmamanın cezası açıklanır.

Bu rakamlar aylık bazda değişmekte ve geçen her ay için gecikme zammı fiyata dahil edilmektedir. Gerek trafiğe çıkan aracın trafikten çekilmesi gibi sorunlarla karşılaşmamak adına gerekse güvenli ve teminatlı bir yolculuk gerçekleştirmek için trafik sigortası yenileme ve sigorta yaptırma işlemlerine özen göstermekte fayda vardır.

Araç Satıldığında Prim İadesi Almak Mümkün mü?

Yalnızca yeni araç satın alırken değil aracın satılması durumunda da zorunlu trafik sigortası ile ilgili çok sayıda soru yöneltilir. Örnek olarak ikinci el araç satılması durumunda eski araç sahibinin trafik sigortası ile ilgili primleri geri ödeme yoluyla alıp alamayacağı merak konusudur.

Aracın satışı durumunda sigorta şirketinin poliçenin kalan süreyi hesabı etmesi ve buna yönelik primleri hesaplaması gerekir. Ardından sigorta sahibi olan kişiye kalan primlerin iadesi yapılır. Poliçeye dahil olan kalan gün sayısı hesaplanırken aracın kullanımdaki zaman aralığı hesaba katılmaz ve bu dönemin prim iadesi gerçekleşmez.

ETİKETLER: ,