Dolar 34,2788
Euro 37,0840
Altın 3.024,37
BİST 8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 18°C

Kazaların Başlıca Sebebi Yorgunluk ve Uykusuzluk

Kazaların Başlıca Sebebi Yorgunluk ve Uykusuzluk
22 Ağustos 2023 21:50

ANKARA- Son günlerde yaşanan otobüs kazalarına dikkati çeken TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Meydana gelen trafik kazalarında çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybettiğini ve yaralandığını maalesef üzüntü ile müşahide etmekteyiz. Yine bugün Yozgat İlimizin Sorgun İlçesinde 12 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve birçok vatandaşımızın da yaralandığı otobüs kazası haberini üzüntü ile öğrendik. Kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Bu tür kazaların en büyük sebebi yorgunluk ve uykusuzluktur. Diğer taraftan nadir de olsa kalp krizi gibi bazı hastalıkların kazalara neden olduğu görülmektedir” dedi.

Yorgun ve Uykusuzken Yola Çıkmayın 

Yorgun ve uykusuzken yola çıkmamaları yönünde tüm şoförlere çağrıda bulunan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi sürücünün tepki zamanı, dikkat, algılama, muhakeme ve koordinasyon gibi zihinsel becerilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Uykusuz ve yorgun araç kullanmaya bağlı kazalara bakıldığında, bu kazaların genellikle gece geç saatlerde meydana gelmesi, uykusuzluğa bağlı trafik kazalarında muhtemelen yüksek hız, gecikmiş tepki zamanıyla birleştiği için, ağır yaralanma ve ölümler çok daha fazla görülmektedir. Kazaya karışan tek aracın olması ve aracın yoldan çıkması, kazanın hız limitinin yüksek olduğu yollarda meydana gelmiş olması, sürücünün kazayı önleyebilmek için herhangi bir girişimde bulunamamış olması uykusuz ve yorgun araç kullanmaya bağlı kazaların genel özellikleri olarak sayılabilir” diye konuştu.

Şoförlerin Sağlık Kontrollerini Yaptırmaları Kazaları Önler

Özellikle ticari araç kullanan ve uzun yol şoförlerinin düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmalarını gerektiğini söyleyen Apaydın, “Tüm şoförlerin araç kullanırken kalp krizine neden olabilecek göğüs bölgesinde ağrı, kalp çarpması vb. belirtileri hissetmeleri durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Hatta şoförlerimiz hiçbir belirti olmasa dahi düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmalıdır. Uzun süreli araç kullanırken düzenli aralıklarla dinlenme molaları verilmesi, yorgun ve uykusuz araç kullanılmaması, yeterli uyku uyumak için zamanın iyi planlanması, uykusuzluğa neden olan hastalıkların tedavi edilmesi, krize neden olabilecek hastalıkların tespiti için belirli sürelerde kontrollerin yaptırılması, trafik kazalarının önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Dileğimiz, karayollarımızda hiçbir trafik kazasının yaşanmaması, insanlarımızın kazasız ve belasız gidecekleri yerlere ulaşmalarıdır” şeklinde konuştu.

ETİKETLER: , ,