Dolar 34,2764
Euro 37,0675
Altın 2.999,82
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

İş ve Çalışan Bulmada Yapay Zeka Sırları

İş ve Çalışan Bulmada Yapay Zeka Sırları
17 Nisan 2024 01:37

İş ve çalışan bulmada yapay zeka kullanımına dair sırlar veren Datassist YK Başkanı Ayşe Nazmiye Uça “Her birimiz yapay zekâyı kullanarak seçim yapmaya başladığımızda adayları kimin seçtiği soru işaret olan bir dönem gelecek” dedi.

Şirketlerin işe alım için süreçlerini otomatik hale getirip yapay zeka araçlarını kullandıklarında, adayların da bu araçları kullanmak zorunda kaldıklarına değinen Uça şunları söyledi:

İş ve Çalışan Bulmada Yapay Zeka Sırları

Ayşe Nazmiye Uça: “Adaylar Mülakat Koçu Kullanabilirler”

“Kafelerde vakit geçirdiğinizde genç çalışanların işlerini yaparken ‘Chatbot’ kullandıklarını görebilirsiniz. İngilizce diline hâkim olan yeni mezunlar mülakatta sorulacak sorular üzerine çalışmak için mülakat koçu kullanabilirler. Tahmini sorular, cevaplar ya da kendi cevapları üzerine bir değerleme bulabilirler. Örneğin ‘Preper’ isimli yapay zekâ aracı, uluslararası şirketlerdeki bir milyonunun üzerinde meslek pozisyonu üzerinde mülakat sorusu hazırlayıp büyük şirketlerde iyi pozisyonlar arayan gençlerin hizmetine sunabiliyor.

Ayşe Nazmiye Uça: “Chatgpt Nedir, Ne İşe Yarar?”

ChatGPT, Kasım 2022’de piyasaya çıkan ve ‘OpenAI’ tarafından yaratılan bir chatbot. Herhangi bir soruya insan gibi cevap vermeyi amaçlayan bu chatbot NewYork Times tarafından şu ana kadar yaratılan en iyi chatbot olarak açıklandı. Bu chatbot bir yandan kullanıcıların sorularını belli mantık çerçevesinde internet metinleri üzerinden yaratırken bir yandan da yeni algoritmaları öğrenmeye devam ediyor. ChatGPT mülakata hazırlanan gençlere şu özellikleri sunabiliyor:

Mülakata Hazırlanan Kişiye Zaman Kazandırıyor

Genel mülakat sorularına verdiğiniz cevapların üzerinde yorum yapıp düzeltebiliyor

İş tanımına göre mülakat simülasyonu yaratarak, mülakat üzerinden ipuçları kolaylıklar öğretebiliyor ve sonrasında kurallara uygun teşekkür mektubu yazmanızı sağlıyor

Ayşe Nazmiye Uça: “İdeal CV Yaratabileceğiniz Siteler Var”
Adaylar bedava CV hazırlama araçlarını kullanarak işverenlerin aradığı ideal CV’yi yaratabilir. Dolayısıyla teknolojiyi kullanmayı bilen kişiler rahatlıkla yapay zekâ araçlarını kullanarak şirketlerin tam istediği CV’leri hazırlayabilirler. CV dışında ChatGPT’ye başvurarak belirlenen şirketlerin CV’lerde ne tür tanıtım yazısı istediklerini bulabilir ve ona göre kapak yazısı hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde kolaylıkla başvurularda baş ağrıtan zorlu süreci aşıp CV’nizi İnsan Kaynaklarının önüne düşünebilirsiniz.

Adaylar tarafından kullanılan sitelerden bazıları;

Adzuna

Preper

Fix my resume

Applyish

Matchthatroleai

Interviewgpt

Metaview

Ayşe Nazmiye Uça: “Şirketler, çalışan ararken hangi yapay zeka araçlarını kullanıyor?”

Büyük şirketler bugüne kadar pahalı yapay zekâ araçları kullanarak en doğru çalışana en kısa zamanda ulaşma konusunda güçlü durumda idiler. Şimdi daha küçük işverenler de CV tarama konusundaki araçlardan yararlanarak kendileri için ideal adaya daha az insan yeteneği kullanarak ulaşabilmeye başlıyor.

Yapay zekâ işe alımda özellikle güçlü şirketler için daha da ileri gidebiliyor. Online mülakatlar otomatik hale getirilip adayların hazır bazı sorulara verdiği cevaplar değerlendirilerek, ön eleme safhası algoritma üzerinden yapılabiliyor. Oldukça zaman kaybı yaratan manuel süreçleri otomatize ederek, çok büyük bir zaman ve operasyonel maliyet tasarrufu sağlıyor.

Uzaktan çalışma yaygınlaştıkça işverenler alanlarını genişletip çok daha büyük aday havuzu arasından arama yapmaya başlıyor. Bu da otomatik hale getirilmiş aday arama araçlarının daha yaygın kullanılmasına yol açıyor.

En doğru adaya ulaşmak için yapay zekâ kullanan ve işverene hizmet sunan şirketler şunlar:

Manatal
Adayla aranan profili buluşturma konusunda çok iyi, işe alım sürecini basitleştiriyor. Potansiyel adaylara ulaşımı yüksek boyuta taşıyor. 2.500 bedava ya da ücretli havuza ulaşabiliyor.

Hr
Doğru adaya ulaşma konusunda skoru çok yüksek, işe alım süreçleri görselleştirilmiş durumda. 50 bedava ya da ücretli havuza ulaşabiliyor. Mevcut programlara entegrasyonu iyi.

JobAdder

Bu program şirkette en doğru adaya ulaşma konusunda algoritmaya sahip, küçük şirketler için ücretleri daha esnek. Yıllık sözleşme olmaksızın çalışılabilir.

Clara
HireVue
Smart Recruiter gibi uygulamalar da başarılı sonuçlar veriyor.

Ayşe Nazmiye Uça: “Peki İnsan Bunun Neresinde?”

İş aramada ve çalışan bulmada her iki tarafın da yapay zekaya baş vurmasına “Peki insan bunun neresinde?” yorumunu getiren Ayşe Nazmiye Uça şöyle devam etti: “İşe alımda yapay zekâyı kullanmak artık büyük şirketlerin tekelinden çıkmış durumda hatta bu araçları kullanmak için geç bile kalmış sayılabiliriz. Internetle doğan akıllı genç kuşaklar iş aramak için bu araçları kullanmaya başladılar. Tabii ki zaman içinde oluşacak soruna dikkat çekmek gerekiyor. Şirketler işe alım için süreçlerini otomatik hale getirip bu araçları kullandıklarında, aynı şekilde adaylar da bu araçları kullanmak zorundalar. Ya da tersi bu araçları kullanmayan diğerlerine göre rekabet avantajında geriye düşecek. Her birimiz yapay zekâyı kullanarak seçim yapmaya başladığımızda adayları kimin seçtiği soru işaret olan bir dönem gelecek.”

ETİKETLER: