Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Asgari Ücret Tartışmaları ve İstihdam Üzerindeki Etkileri

Asgari ücret tartışmaları, ekonomik dengeyi nasıl etkiliyor? İstihdam üzerindeki yansımaları, işverenler ve çalışanlar açısından ne anlama geliyor? Bu yazıda asgari ücretin etkilerini derinlemesine inceliyoruz.

Asgari Ücret Tartışmaları ve İstihdam Üzerindeki Etkileri
8 Ekim 2024 16:30

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, asgari ücretle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Fayat, “Bir şekilde çalışanlarımızın eline daha fazla geçecek; ancak işverenin üzerine yüklenen yükün yüzde 25-26’yı geçmediği bir formül bulunması gerekiyor. Aksi takdirde, özellikle emek yoğun sektörlerde, zaten çok ciddi şekilde kaybettiğimiz istihdamı çok daha hızlı bir şekilde kaybedebiliriz. Bu konuda büyük bir tedirginlik yaşıyoruz” dedi.

Bloomberg HT yayınına katılan Fayat, son zamanlarda özellikle Deutsche Bank tarafından yayımlanan rapor sonrası asgari ücret tartışmalarının gündeme gelmesi üzerine görüşlerini paylaştı. Fayat, “Çalışanlarımızın aslında yüzde 25 gibi bir artışla açlık sınırının bile üzerine çıkması mümkün değil. İki hafta önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı‘na yaptığımız sunumda, vergi muafiyeti ile çalışanlarımızın eline daha fazla geçecek bir formül sağlanması gerektiğini özellikle vurguladım. Aksi takdirde, dövizdeki bu baskı devam ederse, imalat ve ihracat sektörlerinin pazarlarda daraldığı bir ortamda, yılbaşında yüzde 25-26’nın üzerinde bir zam, istihdam çıkışını daha da hızlandırabilir” şeklinde konuştu.

Fayat, “Dolayısıyla, asgari ücrette yüzde 30’un üzerinde bir artışın, yavaşlayan ekonomi ortamında işletmeleri zor durumda bırakacağı görüşüne katılıyorum. Umarız, brüt ücretten net kısmının çalışana daha fazla verileceği bir formül bulunarak bu artış sağlanır. Aksi takdirde, 25-26’nın üzerinde bir artış, daha büyük bir istihdam kaybına neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Deutsche Bank, Türkiye’de ekonomi yönetimi, banka yöneticileri, ekonomistler ve akademisyenlerle yaptığı görüşmelerin ardından hazırladığı raporda, 2025 asgari ücreti konusunda genel beklentinin yüzde 25-30 artış yönünde olduğu belirtilmişti. Raporda ayrıca, asgari ücrette yüzde 30’un üzerinde bir artışın, yavaşlayan ekonomi ortamında işletmeleri zor durumda bırakacağı ve enflasyon beklentilerini bozacağına dair bir görüş olduğu ifade edildi.

Notta, şu ifadeler de yer aldı:

  • Bazı analistler, şirketler tarafından asgari ücret dışındaki sektörlerde yapılacak ücret artışlarının yüzde 30’un üzerinde olabileceğini savunuyor.
  • Diğer ekonomistler ise azalan kar marjlarının, şirketlerin yüzde 30’un üzerinde zam yapmasını engelleyeceğini ve birçok şirketin yıl başında yapacağı ilk ücret artışının yüzde 20 civarında olabileceğini düşünüyor.
  • Yıl ortasında daha fazla ayarlama yapılabileceği öngörülüyor.