Faizsiz Ve Faizli Bankacılık Arasındaki Farklar
Faizsiz Ve Faizli Bankacılık Arasındaki Farkların Farkında Mıyız?
Pandemi, ekonomik gerilim, küresel felaketler, deprem ve gündelik hayatımızı etkileyen binlerce detay arasında boğulduğumuz şu günlerde tüketicilerden gelen sorulara aydınlatıcı cevaplar aramaya başladık.
En çok merak edilen konulardan birisi de faizsiz bankacılık ve faizli bankacılık arasında ki temel farklar nelerdir? Bunların en yalın cevabını merak eden oldukça geniş bir kitle olduğunu çoğumuz belki de bilmiyoruzdur. Fakat tüketici köşemize gelen mail trafiğine bakınca oldukça merak edilen bir konu olduğunu fark ederek, elden geldiğince sizleri aydınlatmak istedik.
Çoğumuz için fark çok az gibi ya da hiç yok gibi görünse de temel noktalarda ciddi farklar olduğunu yazımızdan sonra fark edeceğinize eminiz. Takdir, seçim ve teveccüh elbette ki kıymetli okurlarımızın…
Tüm kurumların bankacılık piyasasında rekabet halinde olduğu, aynı düzenleme ve denetleme mekanizmalarının oluşturduğu standartlarda ürün ve hizmet sunduğu göz önüne alındığında arada benzerliklerin olması kaçınılmazdır. Ancak her iki sistem iş yapma modeli bakımından tamamen farklı prensiplerle çalışmaktadır.
Katılım Bankacılığı ile ilgili Sorular
Katılım Bankaları tarafından verilen finansman ödeme planı gibi evraklar neden faizli sistem ile çalışan bankalarla benzer özellikler taşıyor?
• Katılım Bankaları da tıpkı diğer bankalar gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na bağlı olarak çalışmalarını yürütmektedir.
• Bankaların müşterilerine sundukları sözleşme, ödeme planı gibi evrakların niteliği Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenir.
• Faizli ya da faizsiz sistemle çalışan tüm bankalar bu standartlar çerçevesinde hareket etmek zorundadır. Evraklar bu nedenle benzer özelliklere sahiptir.
Mal alımını belirleten evraklar üzerinde neden Katılım Bankasının ismi yer almıyor?
• Bir katılım bankasından finansman desteği talebinde bulunan müşteriler öncelikle değerlendirme sürecinden geçer.
• Değerlendirme sonuçlarının olumlu olması durumunda banka sistemde kayıtlı olacak şekilde müşteriye vekalet verir.
• Bu vekalet müşterimizin satın alma işlemini bankamız adına vekil sıfatıyla gerçekleştirmesini sağlar.
• İslam hukukuna göre evraklar üzerinde vekil olan kişinin adının olması yeterlidir.
Kâr payı oranları ile faiz oranlarının birbirine yakın olması nasıl açıklanabilir?
• Katılım Bankaları, diğer bankalar gibi bankacılık piyasasında rekabet eder. Bu nedenle peşin alınan bir malın üzerine koyacağı kâr oranını piyasadan uzak şekilde belirleyemez.
• Benzer finans ürünleri arasında tercih edilir durumda olmak için kâr oranları diğer bankaların oranları göz önüne alınarak belirlenir.
• Katılım bankalarının murabaha işlemleri sonucunda elde ettikleri kâr Katılma Hesabı sahipleriyle paylaşılır.
Kâr Zarar ortaklığı esasına dayanan Katılma Hesapları neden hiç zarar etmiyor?
• Oldukça büyük miktarlardan oluşan Katılma Hesabı havuzları aynı zamanda çok sayıda müşterimizin finansman talebini karşılar.
• Bir katılım bankasından finansman desteği talebinde bulunan müşteriler öncelikle değerlendirme sürecinden geçer. Uygun bulunan talepler finansman desteğinden yararlanır. Bu durum batan finansman taleplerini en aza indirir.
• Katılma Hesabı havuzlarının büyük olması batan finansmanların oluşturacağı zarar etkisinin düşük olmasını sağlar.
Kaynak: İlgili açıklamalar Albaraka Türk Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası Ve Emlak Katılım Bankası verilerinden elde edilerek derlenmiştir.