Dolar 34,2634
Euro 37,0816
Altın 2.997,13
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Yeni Gelir Vergisi Genel Tebliği ve Kiralama Düzenlemeleri

Yeni Gelir Vergisi Genel Tebliği ve kiralama düzenlemeleri hakkında kapsamlı bilgi edinin. Vergi yükümlülükleri, kiralama süreçleri ve güncellemelerle ilgili detayları keşfedin.

Yeni Gelir Vergisi Genel Tebliği ve Kiralama Düzenlemeleri
17 Ekim 2024 10:30

Yeni Gelir Vergisi Genel Tebliği Yürürlüğe Girdi

Yeni Gelir Vergisi Genel Tebliği Yürürlüğe Girdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme ile birlikte, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellefiyet kaydı bulunmayan kişilerin gerçekleştirdiği iş yeri ve konut kiralama işlemlerine dair tahsilat ve ödemelerin, yalnızca bankalar veya PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi.

Özellikle haftalık, günlük ya da benzeri kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin tahsilat ve ödemeler de bu tebligat kapsamında yer almaktadır. Önceki uygulamada, iş yeri kira ödemeleri için herhangi bir tutar sınırlaması yokken, konut kira ödemeleri için 500 lira sınırı bulunuyordu. Ancak, yeni tebliğ ile birlikte konut kiraları için bu sınır kaldırılmıştır ve tüm ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla yapılması gerekmektedir.

Ceza Üst Sınırı 20 Milyon Liraya Yükseldi

Önceki tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza uygulanırken, konut kiralamalarında sadece kiralayana ceza kesiliyordu. Ancak, TBMM’de Temmuz ayında kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte kiracıya da ceza kesilebilmesi sağlandı. Bu kapsamda, kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla gerçekleştirmeyen, elden ödemeleri tercih edenler için her bir tespit durumunda kira tutarının %10’u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Bu cezanın alt sınırı ise 5 bin lira olarak belirlenmiştir. Önceki uygulamada ise bu oran %5 ve asgari 3 bin lira olarak uygulanmaktaydı.

Ayrıca, kiracı, ödemenin elden yapıldığını ve bu durumu takip eden 5 iş günü içinde ilgili idareye bildirdiği takdirde, kendisine özel usulsüzlük cezası uygulanmayacaktır. Bir takvim yılı içinde kesilebilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarılmıştır.

Diğer yandan, “Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” de, 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.