Dolar 34,2589
Euro 37,0868
Altın 3.004,07
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Yeni Vergi Usul Kanunu Düzenlemesi ile Tevsik Zorunluluğu

Yeni Vergi Usul Kanunu Düzenlemesi ile tevsik zorunluluğu hakkında detaylı bilgi edinin. Vergi yükümlülükleri, belgelerin düzenlenmesi ve denetim süreçleri üzerine kapsamlı bir inceleme ile bilinçlenin.

Yeni Vergi Usul Kanunu Düzenlemesi ile Tevsik Zorunluluğu
18 Ekim 2024 11:30

Yeni Vergi Usul Kanunu Düzenlemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde önemli bir değişiklik yaptı. Bu düzenleme, kayıt dışı ekonomiyle daha etkin bir şekilde mücadele etmeyi ve vergi tabanını genişletmeyi amaçlıyor. Yapılan değişiklikle, tahsilat ve ödemelerdeki tevsik zorunluluğunun kapsamı genişletilmiştir.

Yeni düzenlemeye göre, vergi mükellefi olmayan kişiler, vergi mükellefleriyle gerçekleştirecekleri 7 bin lira üzerindeki ödemeleri yalnızca banka, finans kurumları veya posta idaresi aracılığıyla yapmak zorunda olacaklar. Bu düzenleme, 1 Ekim 2023 itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Tevsik Zorunluluğu ve Cezai Yaptırımlar

Kapsam dahilindeki tahsilat ve ödemelere ilişkin tevsik zorunluluğuna uyulmaması halinde, hem ödemeyi alan hem de ödemeyi yapan kişiye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır. Ceza kesilmesi için ödemeyi yapanın vergi mükellefi olup olmadığına bakılmayacaktır.

Banka Hesabı Olmayanlar İçin Yeni Düzenlemeler

Banka hesabı ya da kredi kartı bulunmayan bireyler de 7 bin lira üzerindeki ödemeleri tevsik etmek zorundadır. Bu kişiler, ödemelerini banka veya PTT şubeleri ile ATM’ler aracılığıyla satıcıların hesaplarına yapmaları durumunda tevsik zorunluluğuna uymuş sayılacaklardır.

Örnek Durum Açıklaması

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, durumu daha iyi anlamak için bir örnek verilmiştir: “Bankada hesabı olmayan veya kredi kartı kullanmayan bir tüketici, 15 bin lira karşılığında satın aldığı bir ürünün bedelini satıcının banka şubesine giderek satıcının hesabına yatırırsa, alıcıya ve satıcıya ceza kesilmeyecek. Ancak tüketici, ürün bedeli olan 15 bin lirayı satıcıya nakden ödediğinde, satıcı bu bedeli kendi banka hesabına yatırsa dahi, tevsik zorunluluğuna uyulmamış sayılacağından, alıcıya ve satıcıya ayrı ayrı cezai işlem uygulanacaktır.”

Bu düzenlemeyle, tahsilat ve ödemelere ilişkin tevsik zorunluluğu kapsamına vergi mükellefi olmayan nihai tüketiciler de dahil edilerek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir.