Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

ABD’nin Maduro’ya Yönelik Siyasi İkna Çabaları ve Venezuela Seçimleri

Bu içerikte, ABD’nin Maduro’ya yönelik siyasi ikna çabalarını ve Venezuela’daki seçim süreçlerini analiz ediyoruz. Uluslararası ilişkilerin dinamiklerini ve bölgedeki güç dengelerini keşfedin.

ABD’nin Maduro’ya Yönelik Siyasi İkna Çabaları ve Venezuela Seçimleri
11 Ağustos 2024 23:00

ABD’nin Maduro’ya Yönelik Siyasi İkna Çabaları

Wall Street Journal’ın Beyaz Saray’daki güvenilir kaynaklarına dayandırdığı habere göre, ABD, Venezuela’nın Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve hükümetinin üst düzey yetkililerini, ocakta başlayacak yeni devlet başkanlığı dönemi öncesinde siyasi sığınma karşılığında istifa etmeye ikna etmeye çalışıyor. Bu süreçte, Maduro ve hükümet yetkililerine, ileride adli suçlamalarla karşılaşmaları durumunda Venezuela’ya geri gönderilmeyeceklerine dair garantiler verildiği bildirildi.

Haberde, ABD ile Maduro hükümeti arasındaki gizli görüşmelerin, 28 Temmuz’daki seçimlerde açık farkla kazandıklarını iddia eden ve sonuçları reddeden muhalefet için de umut ışığı oluşturduğu ifade ediliyor. Bu durum, muhalefetin siyasi stratejilerini yeniden gözden geçirmesine neden olabilir.

‘Venezuela’nın İçişlerine Karışmayın’ İfadesi

ABD ile Venezuela arasındaki gizli müzakerelerin, geçen yıl Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen görüşmelerde Maduro’nun görevini bırakmasının gündeme geldiği belirtiliyor. Ancak, Maduro’nun bu teklifi kabul etmediği kaydediliyor. Geçtiğimiz hafta Maduro, ABD ile varılan ve Katar’da imzalanan gizli anlaşmaya ilişkin belgeleri sosyal medya üzerinden paylaştı. Bu belgelerde, Biden yönetimi ile Maduro yönetiminin, muhalefetin ülkedeki devlet başkanı seçimlerine katılması ve seçimlere bağlı kalınması durumunda, ABD’nin Venezuela’ya yönelik petrol, bankacılık ve altın sektöründeki yaptırımlarını kaldırmayı kabul ettiği vurgulanıyordu.

Venezuela’daki Seçim Süreci

Venezuela’da 28 Temmuz’da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerine dair sonuçlar, Venezuela Seçim Konseyi tarafından açıklanmıştı. Bu sonuçlara göre, Nicolas Maduro, yüzde 51,20 oy alarak üçüncü kez devlet başkanı seçildi. Ancak seçim sonrası muhalefet, Ulusal Seçim Konseyi’nin verilerinin güvenilir olmadığını ve seçim sonuçlarına hile karıştığını iddia etti. Bu durum, ülkede siyasi gerilimlerin artmasına yol açtı.