Dolar 34,2400
Euro 37,0704
Altın 3.017,50
BİST 8.919,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Yurt Dışından Gelen Eşyalara Uygulanan Vergi Oranlarında Değişiklikler

Yurt dışından gelen eşyalar için uygulanan vergi oranlarındaki son değişiklikleri keşfedin. Yeni düzenlemeler, eşyalarınızın maliyetini nasıl etkiliyor? Tüm detaylar ve bilgilere ulaşmak için makalemizi okuyun.

Yurt Dışından Gelen Eşyalara Uygulanan Vergi Oranlarında Değişiklikler
27 Ağustos 2024 23:17

Yurt Dışından Gelen Eşyalara Uygulanan Vergi Oranlarında Değişiklik

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları çerçevesinde, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanmasına yönelik düzenlemelerde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler, yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranlarını doğrudan etkilemektedir.

Özellikle, yurt dışından posta veya hızlı kargo ile gelecek ürünlerin alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürülmüştür. Bu durum, bireysel tüketicileri doğrudan etkileyen bir düzenleme olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca, Avrupa Birliği’nden (AB) gelen kargolar için uygulanan vergi oranı, %18’den %30’a yükseltilmiştir. AB dışı ülkelerden gelen kargolar için ise vergi oranı, %30’dan %60’a çıkarılmıştır.

Bu düzenlemelerin yanı sıra, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli IV sayılı listede belirtilen eşyalar için yukarıda bahsedilen oranlara ek olarak %20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecektir. Bu durum, belirli ürünlerin alımında ek maliyetler doğurabilir.

Öte yandan, eğer bir kişi yurt dışından bu ürünleri bizzat kendisi getiriyorsa, bu durumda herhangi bir vergi tarifesine tabi olmayacaktır. Bu düzenleme, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için önemli bir avantaj sağlamaktadır.