Dolar 34,2321
Euro 37,0712
Altın 3.007,44
BİST 8.871,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Petrol talebinde Covid-19 öncesi ve sonrası

Petrol talebinde Covid-19 öncesi ve sonrası
17 Haziran 2020 20:01

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Mayıs Ayı Petrol Piyasası Raporu’na ilişkin düzenlenen online basın toplantısında, Covid-19 salgınının dünya petrol talebini çok ciddi şekilde etkilediğini kaydetti. 

Küresel petrol talebinin Covid-19 öncesi dönemde günlük 100 milyon varil seviyesinde olduğunu anımsatan Birol, şöyle devam etti:

“Talepte, Covid-19 öncesindeki seviyelere gelecek yılın ortalarında gelebiliriz fakat asıl konu insanların ne zaman uçmaya başlayacağı ve ekonominin toparlanması. Bu da Covid-19 krizine karşı alınacak önlemler ve bulunacak çözümlere bağlı.

Ekonomide toparlanma olursa ve salgında ikinci dalga yaşanmazsa, yakın zamanda petrol talebinin eski seviyesine döndüğünü görmeye başlayabiliriz.

Hükümetlerin enerji sektöründeki problemleri çözmeleri için etkin politikalar üretmesi gerekiyor. Video konferans yapmak veya evden çalışmak enerji sektöründeki sorunları ve iklim değişikliği krizini çözmeyecek.”

Küresel petrol talebini doğrudan etkileyen politikaların devreye sokulabileceğini belirten Birol, “Örneğin, elektrikli araçların sisteme dahil edilmesi ya da daha enerji verimli araçların otoyollarda yerini alması. Zaten Covid-19 süresince gelen kurtarma paketlerinde bu politikalar gündeme gelmişti. Ayrıca daha verimli havacılık sektörü de enerji talebinde değişiklik yaratabilir.

Tam anlamıyla yaşayışımızın şeklini değiştirmek petrole olan talebimizi de değiştirecektir. Bu da eğer doğru uygulanırsa, küresel anlamda çevre sorunlarına da bir çözüm teşkil edebilir” değerlendirmesinde bulundu.

ETİKETLER: ,