Dolar 34,2924
Euro 37,1882
Altın 3.007,13
BİST 8.872,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C

Konuğumuz Sayın M.Sırrı ŞİMŞEK

Konuğumuz Sayın M.Sırrı ŞİMŞEK
13 Temmuz 2020 15:49

Konuğumuz;

Sayın M.Sırrı ŞİMŞEK

Türk Barter International A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Osmanlı Sigorta Brokerliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Osmanlı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

Pandemi konusunda ülkemizin ve dünyanın geçirdiği bu zorlu dönemi kısaca tanımlamak ve kişisel görüşünüzü dinlemek isteriz sizden?

Dünya tarihine baktığımız zaman, insanoğlunun tarih boyunca birçok pandemiyle karşılaştığını görüyoruz. Aralık 2019’da başlayan ve tüm dünyanın gündemi olan Covid-19 pandemisi de 21.yy dünya tarihinde yerini alacak olan küresel bir salgın. Toplumdaki her sosyal sınıfa ait kişileri derinden etkileyen bir süreç ile karşı karşıyayız. Geldiğimiz nokta, günümüz insanı için bundan sonraki dönemin Aralık 2019 öncesi ve sonrası olarak ayrılacağı bir dönem olacağını göstermektedir.

Konuğumuz Sayın M.Sırrı ŞİMŞEK | 13 Temmuz 2020

Pandemi dönemi bir yönetici olarak size  ve ekibiniz için ne anlam ifade ediyor? Nasıl bir dönem yaşıyorsunuz? Bize kısaca bahseder misiniz (?)

Pandemi döneminde; şirketlerimizin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak için yükek teknolojinin ve personelin eğitim/motivasyonunun önemini bir kez daha anlamış olduk. Böyle bir dönemde; tedbirli, düzenli ve binlerce üye şirketiyle çalışan bizlerin hem üye şirketlerinin hem de çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılayarak sağlam, krize karşı dayanıklı, güvenli imajını devam ettirmeyi sürdürdüğü bir dönemi yaşıyoruz.

Pandemi dönemi Barter ve Sigorta sektörünü ne derece etkiledi sizce? Zorlu dönemlerin sektörlerin ‘’bilgi kirliliğini bertaraf eden’’ ve ‘’kötü oyuncuların elenmesi’’ içinde bir vesile sayan düşünceler var. Bu hususta siz neler düşünüyorsunuz?

Pandemi döneminde finansal şirketlerin önemi bir kez daha anlaşılmış oldu. Alternatif finans modelini uygulayan Turk Barter, diğer finans sistemlerinden farklı olarak üye şirketleriyle daha sıcak temas kurmuş, daha esnek bir sistem uygulamış ve müşterilerinin ihtiyaçlarına göre projeler geliştirerek alternatif destek kredileri oluşturuyoruz. Osmanlı Sigorta Brokerlığı şirketimizde de kesintisiz hizmet vermek suretiyle müşterilerimize satış, hasar ve ödemede esnek ve hızlı çözümler sunuyoruz.

Köklü ve dinamik bir Şirketler grubu olmakla beraber bir çok yeniliğe ve ilklere öncülük eden bir markasınız. Bu anlamda barter ve sigorta sektörüne getirdiğiniz yenilikler için çalışanlarınıza ve müşterilerinize kulak veriyor musunuz? Burada izlediğiniz yol hakkında bizleri aydınlatır mısınız?

Alternatif ticaret ve finans sistemi olan Barter sektörünü Türk ekonomisine kazandıran Turk Barter; ticaret, karşılıklı ticaret, finans ve ödeme sistemlerinde farklı ve hızlı çözümler sunarak müşteri memnuniyetini hedeflemiş ve gerçekleştirmiştir. Çalışanlarına farklı bir sektörde hizmet vermelerinden dolayı geniş yelpazeli bir eğitim hizmeti vererek çalışanlarının farklı ve özellikli personel olmalarını sağlamıştır.

Şirketler gurubunuz ve müşterileriniz  açısından 2019’u nasıl geçirdiniz ve 2020 yılını nasıl geçiriyorsunuz? Artılarıyla eksileriyle değinmenizi isteriz

2019 yılını geçmiş yıllarla mukayese ettiğimiz zaman, daha başarılı bir yıl geçirmiş olduğumuzu görüyoruz. 2020 yılının bu zamanlarına kadar; üye olan şirketler pandemiden yoğun bir şekilde etkilenmesinden, üretim sıkıntıları yaşamalarından, acil para ihtiyaçları ve bankalara olan ödemelerinden dolayı sıkıntı yaşamışlardır. Turk Barter’ın hizmetlerinden olan satış artırma, stokları değerlendirme, nakit tasarrufu sağlama, mal ve hizmet kredisi sunma gibi hizmetleri de arz ve taleplerin azalmasından dolayı 2019 yılı performansına paralel bir seyir göstermektedir.

Barter Sektörünün ülkemizde ve bölge ülkelerinde güçlü ve kalıcı olması için mühim çalışmalar ve çabalar içinde olduğunuzu biliyoruz. Bunlardan bize bahseder misiniz? Sektörünüzün ülkemizde hak ettiği noktaya gelmesi için önerilerinizi şirketinizin yeni çalışmalarınızı dinlemekten memnun olacağız.

Türk Barter, barter sektörünü Türk ekonomisine kazandıralı 30 yıla yakın bir zaman oldu. Daha ilk dönemde, Barter sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için kanun ve mevzuatı ilgili bakanlıklara sunmuş ve tekliflerini gerçekleştirmiştir. Fakat ne yazık ki hala sektöre uygun özel bir mevzuat çalışması yapılmamıştır. BDDK mevzuatına göre finansal şirketler kapsamında değerlendirilip alternatif finans olarak sunulması istenirken bu talep de gerçekleştirilmemiştir. Sektörde; kurumsal olmayan, teknolojik altyapısı yetersiz, bilgi ve eğitimden yoksun kimselerin kolayca Barter şirketi kurmaları ve muhataplarına doğru şekilde hizmet vermedikleri yanıltıcı uygulamalar yapmalından dolayı şirketler ve sektör zarar görmektedir.

Türk Barter, İslam ülkeleri arasında alternatif ticaret ve finans sistemi ile birlikte ‘İslam Ticaret Birliği’ni kurarak hem mevcut finansal problemlere bir çözüm getirmeyi hem de İslam ülkeleri arasında alternatif bir ortak Pazar kurmayı hedeflemektedir. Tüm İslam Ülkeleri ile Asya ve Avrupa’nın merkezinde bulunan Türkiye’nin öncülüğünde mümkün olan en kısa sürede, nakit ticaretin yanında tüm kaynakları seferber ederek bütün İslam ülkelerine ayrı bir dinamizm sağlayacak İslam Ticaret Birliği’nin kurulmasında Türk Barter önemli bir role sahip olacaktır.

Bildiğiniz üzere, İslami Finans ve Alternatif Finans Sektörünü merkezine alan fakat konvansiyonel Finans Sektörünü de büyük rolünün de farkında olarak, tüm ekonomik dinamikleri de içselleştiren genç bir haber kanalıyız.  Bu alanda ki önemli bir açığı doldurmak üzere yol çıktık. Genç bir haber kanalı olarak bizlere neler önerirsiniz? Çıktığımız bu uzun yolda önerileriniz ve fikirleriniz bizlere ışık tutacaktır.

Günümüzde bilgi, paradan daha önemlidir. Bilgiye önem veren devletler, teknolojilerini geliştirmekte farklı ve başarılı projelere imza atmaktadırlar. Her yeni oluşumunda bilgiye, projeye ve birlikte çalışmaya yatkın olması gerekmektedir. Herkesin yaptığını yapan değil farklı ihtiyaçları karşılayan, kaliteli hizmet veren doğru bilgiyi paylaşan ve bilgiyi faydaya çeviren kurum ve kuruluşlara ihtiyaç duyulmaktadır.