Dolar 34,6092
Euro 36,2297
Altın 2.923,98
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 15°C

Ata Tohumu İçin Önemli Bir Protokol İmzalandı

Ata Tohumu İçin Önemli Bir Protokol İmzalandı
1 Ekim 2020 16:03

Ata tohumu nun korunması amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi önemli bir protokole imza attı

Ata tohumu nun korunması amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile önemli bir protokole imza attı. Bu kapsamda havrani ve sarı başak buğdaylarının üretimi büyükşehir desteği ile Gazi şehirli çiftçilere yaptırılarak gelecek nesillere aktarılacak.

Gastronomisiyle ünlü Gaziantep’in lezzetinin sırrı olan yöresel ürünlerin korunması için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarının korunması ve üretime geçilmesi için önemli bir protokole imza attı. Yöresel lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortak yürütülecek işbirliğinin Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamında yapılan imza törenine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin ile Şeihtkamil ve Şahinbey Ziraat Odaları başkanları katıldı. Protokol ile birlikte Gazi şehrin kültüründe yer alan havrani ve sarı başak buğdaylarının tohumu Şehitkâmil ve Şahinbey’de belirlenen ve “ata tohumu” nu tanıyan çiftçilere üretilmesi için verilecek. Üretilen ürünlerin tohumları alınarak korunacak. Bu sayede ürünün, çoğaltılması, pazarlanması ve sürdürülebilirliği sağlanacak. 

Şahin: Bu Protokolde İmzalar Sağlığa Geleceğe Atılıyor

Protokolde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in dünya tarafından tescillenen lezzetin başkenti olduğunu hatırlatarak, “Lezzet topraktan, tohumdan, güneşten, çiftçiden başlıyor. Bu lezzeti daha da sürdürülebilir kılmak için buradayız. Çünkü biz, Mezopotamya ile Akdeniz arasındaki geçiş bölgesinde bulunuyoruz. Bereketli hilalin ortasındayız. Bizim coğrafyamızın en önemli gücü tahıl çeşitliliğimizdir. Özellikle bizim yeni hedefimizi de tohum bankası kurmak yer alıyor. Baharat kütüphanesi oluşturmak istiyoruz. Bunun için de kendi “ata tohumu” muzu çiftçimize kullanabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Çok özgün projeler yapmaya devam ediyoruz. Bu da onlardan bir tanesi. Yeni bir dünya kuruluyor. Kendi kendine yetebilme çok önemli, tedarik zinciri de keza öyle. Bu yeni kurulan dünya düzenini de hak ettiğimiz yere ulaşmamız için kendi özümüzden gelen buğday tohumumuzu daha fazla tanıtmamız lazım. Bu protokolde imzalar sağlığa, geleceğe atılıyor” diye konuştu.

Özdemir: Tohumu Yerinde Üretmek Önemli Bir Husus

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Fatih Özdemir projeye Başkan Fatma Şahin ’in verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederek, “Biz, bakanlığımızın TAGEV’e bağlı bir AR-GE birimi olarak yerel ata tohumlarını toplayıp üretime güçlü bir şekilde kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bunun yanı sıra işimiz sadece bununla bitmiyor. Yerel güçlerimizden olan STK’larımızın desteğiyle bu tohumların kendi kokusu ve dokusuyla kendi orijini olan yerlerde devam ettirilmesi de ayrı bir önemli husustur. Bu proje bir başlangıç buradan daha güzel projelere yol alırız diye ümit ediyorum” dedi.

Seçkin: Yok Olmaya Yüz Tutmuş Ürünlerin Üretimin Arttırarak Çiftçiye Sahip Çıkacağız

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin ise çocukluk dönemlerinde “ata tohumu” ile üretilen ürünlerin kokusunun kendine çektiğini belirterek şunları söyledi: “Şimdi, o tatları tekrar insanlarımızın damak zevklerine uygun olarak sunmak için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatıyla Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortak bir proje hayata geçirdik. Dolayısıyla yemek çeşitlerinin çoğaltılması bağlamında protokol imzaladık. Bunun devamı olarak da bunları çiftçilere periyodik olarak yok olmaya yüz tutmuş ürünlerin üretimini artırarak sahip çıkacağız.”