Dolar 34,6069
Euro 36,3775
Altın 2.923,48
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Faizsiz Finans Nedir? İslami Açıdan Meşru Mudur?

Faizsiz Finans Nedir? İslami Açıdan Meşru Mudur?
7 Ekim 2020 20:32

Faizsiz finans faizli işlem yapmak istemeyen kişilerin en çok araştırdıkları konulardan bir tanesidir. Bu sistemde faiz işlemi yapılmamaktadır. Kişiler alım satım yapacakları malları, faizsiz bir şekilde alıp satmaktadır. Ticari işlem niteliği gören bu sistem, diyanet işleri bakanlığı tarafından onaylanmış, güvenilir, yasal ve İslami açıdan meşru bir sistemdir.

Faizsiz İslami Finans Nedir?

Faizsiz Finans Nedir? İslami Açıdan Meşru Mudur?
Faizsiz Finans Nedir? İslami Açıdan Meşru Mudur?

Faizsiz İslami finans kişilerin İslami usullere uygun olarak faizsiz bir şekilde mal alıp satması durumudur. Son derece güvenilir ve yasal olan bu sistem, alıcıya sağlanan kolaylık ile de dikkat çekmektedir. Mal satacak olan kişiler, faizsiz İslami finans sistemi ile mallarını bankaya satabilir. Bu sayede alıcının faiz ile alıp ödediği para olmadan, helal bir satım yapmış olacaklardır. Daha sonra banka satıcılardan aldığı bu malı, üzerine kar koyarak alıcılara satmaktadır. Ticaret usulü yapılan bu sistem, alıcıya çeşitli kolaylıklar sağlar. Öncelikle alıcı ne kadar sürede isterse o kadar sürede bu malı ödeyebilme hakkına sahiptir. İsterse 5 yılda, isterse 10 yılda taksitler halinde ödemesini bankaya gerçekleştirebilir. Ayrıca ana para hiçbir şekilde değişmez ve kar oranı piyasanın değerine göre belirlenir. Paranın değeri düşükse, kar oranı yüksek, paranın değeri yüksekse, kar oranı düşük seyreder. Ancak genel itibariyle iki türlü de ana parada çok fazla bir değişiklik söz konusu olmayacaktır.

Faizsiz finans kişilerin en güvenilir ve en doğru yoldan ticaret ilişkilerini sürdürmelerini sağlamaktadır. Faize bulaşmak istemeyen kişilerin izledikleri bu yol, bazen satıcı için riskli olsa da, alıcıya sunulan faydalar göz ardı edilmeyecek kadar doğrudur. Faize bulaşmak istemeyen satıcılar, bu yöntem ile helal bir kazanç elde etmiş olacaktır.

Faizsiz Yapılan Finans İslami Açıdan Meşru Mudur?

Faizsiz Finans Nedir? İslami Açıdan Meşru Mudur?
Faizsiz Finans Nedir? İslami Açıdan Meşru Mudur?

Faizsiz finansı pek çok kişi tarafından kabul görmemektedir. Bunun ana sebebi üzerine konulan karın, faiz tutarına yakın bir miktar olmasıdır. Adının değiştirilmiş bir şekilde faizli işlem olduğu öne sürülmektedir. Fakat ana maksadın ticaret olması ve bu işlemlerin Diyanet İşleri bakanlığı tarafından uygulanması dolayısıyla, faizsiz finansın İslami açıdan meşru kabul edilir. Günümüzde faize bulaşmamanın en güvenilir yolu olması dolayısıyla, faizden uzak durmak isteyen kişilerin başvurmaları gereken bir yöntemdir.

Katılım Bankaları Güvenli midir?

Faizsiz işlemler Katılım bankaları üzerinden güvenle yapılabilir. Katılım bankacılığı faaliyetleri BANKACILIK KANUNU no: 5411 ile güvence altına alınmıştır.

ilk 2 maddesinde açık olarak belirtildiği gibi, katılım bankaları faaliyetleri kanunda belirtilen hükümlere tabiidir.

Madde 1 — Bu Kanunun amacı, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.

Madde 2 — Türkiye’de kurulu mevduat bankaları, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları, yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye’deki şubeleri, finansal holding şirketleri, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve bunların faaliyetleri bu Kanun hükümlerine tâbidir.

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5411.pdf