Kargo Firmalarından Gelen Şikâyetler
Gün geçmiyor ki kargo firmalarından farklı şikâyetler almayalım. Her gün pek çok tüketici, kargo firmalarının tamamına yakınını bizlere şikâyet ediyor. Alıcıların evde olmasına rağmen kargocuların “geldik sizi bulamadık” mesajı göndermesi.
Kargo Firmalarından Gelen Şikâyetler
Kargonun belirtilen tarih ve saatte tüketicinin eline ulaşmaması, Kargo ağırlığına bağlı olarak alınan yüksek fiyat, Ürünün başka kişilere teslim edilmesi, Paketin binanın üst katlarına çıkarılmaması, Satıcıların sadece belirli kargo firmalarıyla anlaşmalı olarak çalışması. Şubelerin disiplinsiz uygulamaları gibi çok sayıda şikâyetler alıyoruz.
Korona virüs (covid-19) nedeniyle e-ticaretin yaygınlaştığı bu günlerde, yoğun iş yükünü kaldıramayan şirketlerde yaşanan aksaklıklar nedeniyle tüketiciler mağdur olmakta ve bu aşamada ne yapacakları, kime başvuracakları konusunda ciddi sıkıntılar çekmektedirler.
Firmanın Vadettiği Teslim Süresi O Firma İçin Bağlayıcıdır
İnternet üzerinden satış yapan pek çok firmanın 2-3 günde veya bir hafta içinde teslimat yapılacağı vaadinde bulunmasına rağmen ürünün gönderilmesinin çok geniş zamana yayıldığı yönünde yoğun şikâyetler geliyor. Firmanın vadettiği teslim süresi o firma için bağlayıcı olup, buna uyulmadığı takdirde tüketicinin şikâyet etmesi durumunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı o internet sitesinin sahibi olan firmaya idari para cezası verir.
Tüketici, Süresinde Teslim Edilmeyen Üründen Ötürü Cayma Hakkına Sahip Olur
Ayrıca tüketici, süresinde teslim edilmeyen üründen ötürü cayma hakkına sahip olur. Firma, internet sitesinde “ben bu ürünü 3 günde teslim ederim” taahhüdünde bulunuyorsa bu taahhüt firma için bağlayıcıdır. Bu süre geçtiği halde satın aldığı ürün eline geçmeyen tüketici cayar ise firma herhangi bir hak talep edemeyeceği gibi tüketicinin bu sürenin geçmesinden ötürü uğradığı zarar varsa onu da karşılamakla mükelleftir.
Tüketiciler kargo firmasının bağlı olduğu bölge müdürlüğüne ve Karayolları Taşıma Kanununda şikâyet mercii olan Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığına da şikâyet edebiliyor. Ancak bu kurumlara yapılan müracaatlarda hiç bir sonuç alınamadığını görüyoruz. (ki) Sonuç alınsa halen daha tüketicilerden yoğun şikâyet almayız.
Raportörlerin Tüketicilerin Şikâyet Dilekçelerini Kabul Etmediklerine Dair Duyumlar Alıyoruz
Bu konuda asıl görev Tüketici Hakem Heyetlerine düşse de hakem heyetlerinde ki raportörlerin tüketicilerin şikâyet dilekçelerini kabul etmediklerine dair duyumlar alıyoruz. Örneğin tüketicinin kargosunu firma kayıp etmiş. Tüketici de kargonun içeriğinde ki değer bedeline dair herhangi bir fatura ve ispat sunamadığından dolayı hakem heyetlerinin “bu konuda bizim yapacağımız bir şey yok” dediklerine dair şikâyetler alıyoruz.
CİMER üzerinden şikâyet ederek hak aranabilir
Aslında tüketici ürünün kaybolmasından, kargosunun geç geldiğinden ve maddi, manevi zarara uğradığından dolayı da Tüketici Hakem heyetlerine müracaat edilebilir. Ancak Hakem heyetleri raportörleri gelen şikâyeti kurul üyelerine sunmak yerine “bu davadan bir şey çıkmaz” diyerek tüketicilerin şikâyet etmelerini engellediği iddia ediliyor. Tüketici hakem heyeti veya müracaat konumunda ki memurlar dilekçe almak zorundadırlar. Bu konuda sorun çıkaranları CİMER üzerinden şikâyet ederek hak aranabilir.