Dolar 34,6069
Euro 36,3775
Altın 2.923,48
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

2020’nin Getirdikleri

Türk - Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası Genel Sekreteri Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği Genel Sekreteri DMW Avrupa Diplomatlar Birliği Genel Sekreteri TÖF Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Sekreteri
3 Ocak 2021 19:08

2020 Yılında toplumsal yaşam, çalışma düzeni kişiler arası ilişkileri kökten değiştirme kapasitesine sahip olan covid-19 ile tüm dünya tanıştı.

Değişime ihtiyaç duyan en çok belki de turizm sektörü ve yiyecek içecek sektörü olacaktır. Dijital kullanımın zorunlu kişi başına artışıyla, dijital müşteriyi tanımak ve onlara kapsamlı dijital müşteri deneyimi sunmak, artan nüfusu beslemek için farklı gıda üretimi yöntemlerine evirilmek, restoranların kişilerin DNA’sına özel sağlıklı menüler geliştirmesi, paket servislerde drone’ların kullanımı,  restoranlarda akıllı masalar; müşterinin yediği ürünlerin besin değerini, içeriğini gösteren cihazlar… Hayal gücümüzü sınırlamayalım.

Bundan sonraki süreç insanlar, makinalar ve ürünler arasında kesintisiz bağlantıyı öngörmektedir.

2020, radikal ve ani ama aynı zamanda uzun süreli bir değişim olarak algılanmalıdır.

2020 öncesi; rezervasyon, müşteri hizmetleri, halkla ilişkiler, otel tasarımı, yiyecek-içecek menüleri vb. hizmetlerini geleneksel olarak uygulayan turizm sektörü, 2020 ile bugün daha hızlı ve teknolojik hareket etme eğilimi ile akıllı turizm geleneksel turizmden e-turizm mantığına geçiş sürecindedir. Destinasyon yönetim sistemleri, merkezi rezervasyon sistemleri, akıllı bilet (kart) sistemi, turistlerin gidecekleri destinasyon merkezini önceden görmelerini sağlayan sanal gerçeklik, son dakika oda rezervasyonu ve giriş işlemi yaptırılabilmesine olanak tanıyan mobil uygulamalar dönemi…

2017 yılında Amadeus tarafından yapılan bir araştırmada; seyahat edenlerin %57’si, markaların ve işletmelerin müşterilerinin bilgilerini kişisel tercihlerine veya geçmişteki davranışlarına göre uyarlaması gerektiğini ifade etmiştir. Turistlerinin %44’ü araştırma ve rezervasyon işlemlerini mobil akıllı telefonla yapmakta ve %65’i WiFi olmayan otellerde konaklamayı tercih etmeyeceğini ifade etmektedir (TÜRSAB, 2019).

Popüler eğilim haline gelen gerçek zamanlı pazarlama ;”çevresel ve harekete geçirici olaylara anlık cevaplar verebilen stratejik pazarlama uygulamaları” olarak tanımlamıştır. Google tarafından yapılan bir araştırmada; seyahat edenlerin yaklaşık 3/1’i uçuş, otel, gidilecek noktada yapılacakları araştırma ve rezervasyon konularında dijital asistanları kullandığını belirtmiştir.

Dönüşüm hızı Turizm sektörünün en önemli bileşeni olan gastronomide de kendini gösterecektir.

Birleşmiş Milletlerin 2017’deki raporuna göre, insan nüfusunun 2050 yılında 9,8 milyara çıkacağı ve her bir insanı beslemek için %70 daha fazla gıda üretilmesi gerekeceğinin tahmin edildiğini ifade etmektedir.

Gittikçe artan bu talebin gelecekte sadece tarım ürünleriyle karşılanabilmesi mümkün müdür? Bunun mümkün olmadığı konusunda birçok bilim adamı şimdiden hemfikirdir.

 3D yazıcılarla özelleştirilmiş konseptler de gıda kartuşlarını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından tasarımı zorluklarıyla birlikte tanıtılmıştır. Bu bağlamda; 3D baskı yazıcılarla pizza, ekmek, çikolata, hamburger gibi yiyecekler üretilmiş ve bunların üretiminde ve servisinde robotlar kullanılmaya başlanmıştır (Güneş, vd. 2018).

Türkiye 2018 iç turizm seyahatinde toplam 48,9 milyar lira harcama yapılırken bunun 15,6 milyarı, yeme ve içme olarak harcanmıştır. Ulusal Restoran Birliği, 2030 yılında yiyecek ve içecekle ilgili satışların 1.2 trilyon dolara çıkacağını öngörmektedir (Keeler, 2019).

Gıda, ihtiyacın dışında kültürel bir fenomen, estetik bir değer, sosyal ifade ve iletişim aracıdır.

Ulusal Restoran Birliği’nin Amerika’da 2030 yılı için yayınladığı bir raporda; restoranların rakipleriyle rekabet edebilmeleri için, harika yemekler yapmaları ve iyi servis hizmeti vermelerinin yanı sıra teknoloji ve bilgiye de hâkim olmaları gerekecektir. Ayrıca; verilere dayalı kararlar, tedarik zinciri lojistiği, menü geliştirme, eleman ve müşteriler için aplikasyonların da önem kazanacağı ifade edilmektedir.

Nasıl Pişireceğiz

Nasıl Pişireceğiz; İngiltere’de araştırma laboratuvarları olan Moley şirketi, kamerası tarafından kayıt altına alınan yemek tariflerini öğrenebilen ve veri tabanında saklayabilen, pişiricinin hareketlerini kopyalayarak taklit eden kollardan oluşan dünyanın ilk mutfak robotunu geliştirmiştir. San Francisco kökenli Momentum Machines şirketi, kesinlikle el değmeden bir hamburger pişirip, süslemelerini yapıp paketlenebilecek bir hale getirecek robotu ürettiğini ve prototiplerin kullanılmaya başladığını duyurmuştur.

Ne Yiyeceğiz

Ne Yiyeceğiz; Dünyanın ilk 3D yazıcı restoranını Food Ink, Londra’da 2016 yılında açmıştır. 2020 yılında Tokyo’da açılan “Sushi Singularity Tokyo” isimli akıllı suşi restoranı ziyaretçilerinin besin ihtiyaçlarını analiz edip ona göre yemek hazırlamaya başlamıştır. Japon tasarım stüdyosu “Open Meals” geleceğin yemek sektöründe kişiye özel gıda üretiminin çok önemli bir yer edineceğini ve DNA, idrar ve dışkı testleri sayesinde her bireyin kendi sağlık kimliği ve sağlık kimliğine uygun yemek kimliği olacağını ifade etmektedir.

Kimler İçin Yiyecek Hazırlayacağız

Kimler İçin Yiyecek Hazırlayacağız; Obeziteyi önlemek ve/veya ortadan kaldırmak için özel yemeklerin geliştirileceği, cep telefonu uygulamalarını günde defalarca kullanan, yemeklerini de buradan sipariş edip, belki de yeni tabakalar yapmak için kullanacak olan Z kuşağı ve sonraki diğer kuşaklar hedef kitlesi.

Nasıl Yiyeceğiz

Nasıl Yiyeceğiz; Dominos Pizza tarafından, İngiltere’de bazı bölgelerde drone’lar ile teslimat yapılmaya başlanmıştır. Pizza Hut, Let’s Pizza, Akıllı masaları ve enteraktif menüleri olan, müşteri DNA’sına uygun yemek hazırlayan konularda adım attı.

Sonuç olarak; 2020 sonrası tüketicinin turizm ve yeme, içme alışkanlığında lokasyon, fiyat ve menü en etkili belirleyici olsa da işletmenin kullandığı teknoloji tüketici beklentisini karşılamakta hâkimliği ile belirleyici olacaktır.