Serkan Üze Konuğumuz Oldu
Babadan oğula sigortacılar yazı dizimizde konuğumuz Serkan Üze ile sigorta sektörünü değerlendirdik. Özser Neo Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.’de sermayedar ortak ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili, aynı zamanda grup şirketlerinden Tamoniki Sigorta Reasürans Brokerliği A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serkan Üze sorularımızı yanıtladı.
Serkan Üze, pandemi konusunda ülkemizin ve dünyanın geçirdiği bu zorlu dönemi Genç Bir Sigortacı gözüyle değerlendirir misiniz?
Ülkemizin pandemiyi, Avrupa ülkelerine, Amerika kıta ülkelerine göre nispeten daha başarılı geçirdiğini söyleyebiliriz. Pandeminin yeni bir dünya düzenine, çalışma sistemine ve daha dijital bir dünyaya geçişi çok hızlandırdığını düşünüyorum. Aynı zamanda daha evvel görülmemiş sosyoekonomik sonuçlar doğurabileceğini, bunun hem ülkemizi hem de sektörümüzü etkileyeceğini söylemek mümkün. Sektörel açıdan değerlendirirsek; Sigorta sektörü tüm sektörlere değen, hepsiyle iş birliği içinde olan bir sektör. Müşterilerimizin büyük bir kısmı pandemiden etkilendiği için bu etki sigorta sektörüne de doğrudan yansıdı, dolayısı ile biz de ÖzserNEO olarak bu süreçten etkilendik diyebiliriz.
Rakamlara bakacak olursak, sigortacılıkta dünya prim üretimi %3,8 küçüldü. Bununla beraber kar kaybı, işsizlik gibi teminatların hasar ödemelerinde artışlar bulunmakta. Ülkemizde ise sektörümüz yılı, prim üretimi olarak büyüme ile kapatıyor. Pandemiden kaynaklı olarak sosyal kısıtlama uygulaması, özellikle oto branşında hasar prim oranının düşmesini sağladı ve karlılığı artırdı. Sektör oyuncuları içinde sigorta şirketlerinin karlılıkları arttı fakat aynı durumu broker ve acenteler için maalesef söyleyemeyiz. Prim üretimleri artmadı ama masraflarımız çok arttı.
Sigorta sektörünün duayen ismi Necmi Üze’nin oğulları olduğunuzu birçok okurumuz biliyor. Fakat bizlere bu ustanın oğlu, yani Serkan Üze’den bahseder misiniz?
Biz doğduğumuzdan beri sigortacılıkla iç içeydik. Babam yaklaşık 40 yıldır bu işi yaptığı için ister istemez sigortacılığa bulaşıyorsunuz. Üniversitede Matematik Bölümü’nde okudum ve Yüksek Lisansımı İşletme Yönetimi üzerine yaptım. Aynı zamanda sigorta sektöründe CRM üzerine tez yazdım. Yüksek lisansım bitene kadar birçok farklı firma ve sektörde çalıştım. Daha sonra planladığımız gibi baba mesleğine döndüm. Yaklaşık 15 yıldır sigortacılık yapmaktayım.
Sigorta Sektörünün Pandemi döneminde ki durumunu, yaşadığı süreci Genç Bir Sigortacı ve Genç bir yönetici olarak değerlendirir misiniz? Genç bir belleğin bu süreci kendi ifadeleri ile bizlere anlatması eminim hepimize farklı bakış açısı kazandıracaktır…
Sektörümüzün diğer sektörlere göre daha şanslı ve daha çok imkâna sahip olduğunu düşünüyorum. Pandemi esnasında evden çalışma durumda kaldık ancak işlerimizin büyük bir kısmını online olarak gerçekleştirebildiğimizi gördük. Fakat ekonomik boyutuna baktığımızda aynı durum söz konusu olmadı. Geçen seneye göre değerlendirdiğimizde, bir örnek verecek olursak; kasko sigortasında poliçe başına düşen ortalama prim oranı sadece %1 artmış. Açıklanan enflasyonun %14,6, hissedilen enflasyonun %30 olduğu bir dönem geçirdik. Sigorta şirketleri hasar/prim ve şiddet rasyolarının düşüşlerinden dolayı karlılıklarını bir nebze sürdürebilirken, aracılar için bu durum maalesef mümkün olmadı. Tahsilatlarda sıkıntılar yaşandı, bazı niş ürünler tamamen sekteye uğradı. Dolayısıyla fırtınalı bir dönemden geçiyoruz ve giderlerimiz çok artarken gelirlerimiz azalma eğilimi gösteriyor. Broker ve acentelerin bu durumdan fazlasıyla etkilendiği de ortada.
Bardağın dolu tarafından bakmak istersek ise ileride hepimize istikrarlı bir gelir sağlayacak olan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve diğer sağlık ürünlerinde büyümeler söz konusu. Ayrıca müşterilerimiz sigortanın farklı ürünlerini de talep etmeye başladı. Mesela; Siber Güvenlik, Kar Kaybı Sigortası gibi branşlar, bizlere ileride faydalı olacak gibi gözüküyor.
Babanız Necmi Üze’nin sigorta sektöründe Sigorta Acentesi, Sivil Toplum Lideri ve Broker olarak uzun yıllardır ortaya koyduğu işler ve başarılar hepimizin hafızasında önemli yere sahip. Onun oğulları olarak değil de Sektörün Genç Liderleri olarak Necmi Üze ne anlam ifade ediyor sizler için?
Babamın, sektörün diğer oyuncuları ve resmi kanalları tarafından fikir ve görüşlerine itibar edilen, değer verilen biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Birçok kanalın babamın görüşlerini talep ettiği malumunuzdur. Babam birçok sigortacıya maddi manevi yardım etmekte, sektör için hiçbir çıkar gözetmeden, sadece sektörün gelişmesi ve doğru bir yola oturması için yıllardır fedakârlıkla çalışmakta. Babam gibi sektörü bu kadar iyi bilen ve tanıyan, sektörün gelişmesi için bunca emeği sarf eden bir sigortacıdan danışman olarak faydalanmak istesek maddi yükü çok yüksek olurdu, bu açıdan çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Açıkçası oğlu olarak değil de dışarıdan birisi olarak değerlendirmek gerekirse; kendisini sigorta sektörü ve şirketi için ileri görüşlü, vizyoner, istikrarı benimsemiş bir yapı kurucusu ve gelişim koçu diye tanımlayabilirim.
Size göre sigortacılığın artıları ve eksileri nelerdir? Çok kısa sürede sigorta sektöründe başarılı işlere imza atmaya başlayan sizi en çok zorlayan ve en çok mutlu eden yanlarını dinlemek isteriz
Sigortacılık gerçekten çok hızlı büyüyen, tüm sektörler ile iş birliği halinde olan bir sektör. Pazarda ilerlenecek çok yol olduğunu düşünüyorum. Eğer araştırmacı, işini seven bir insansanız, hızla büyüyebileceğiniz bir alan sigortacılık. Hızla değişen bu dünyada her olayı yeni bir pazara çevirebildiğimizi görüyoruz. Örnek olarak, sağlık ürünlerinin bazıları pandemi ile beraber yaklaşık 2 kat büyüdü ve yeni pazarlar açılıyor. Dijitalleşmeyi başaran meslektaşlarımızın operasyonel maliyetlerini çok azalttığını görmekteyiz. Azalan maliyetler de pazarlama ve reklama, dolayısıyla satışa daha çok kaynak ayırmamızı sağlıyor. Bu imkânlar diğer sektörlerde bizim kadar mümkün değil. Pazarımızı geliştirmek biraz da bizim elimizde.
Sigorta sektörünün en büyük eksisi mevzuat. Öncelikle vergi mevzuatının, prodüktör çalışmasının ivedilikle düzenlenmesi gerekmekte. Bildiğiniz gibi mevzuattaki bazı değişiklikler ile kaynağından satış için çalışmalar yapılıyor. Biz ÖzserNEO olarak, yurt dışından hemşire ve paramedikler için Mesleki Sorumluluk Sigortası, 2. El araçlar içinse Garanti Sigortası gibi treteler getirmekteyiz. Bunların satış organizasyonlarını yaparken zorlanıyoruz. Bunun için mevzuatın sigortacıların önüne setler koyacak şekilde değil, önünü açacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Tabii ki bunlar sahadan kamuya aktarılarak çözülecek sorunlar. Biz bunlar için elimizden geldiği kadar gerekli noktalara sirayet etmeye çalışıyoruz. SDDK‘da bu çalışmaların hızla yapıldığını duyuyoruz. Umarım, dijitalleşen ve globalleşen dünyada pazarımızı hızla büyüterek, sektörümüze dijitalleşmeyi entegre edip satış kanallarımızı geliştirmek için çalışmalarımızı daha da hızlandırırız. Mevzuatın da bu yöne doğru önümüzü açması en büyük arzumuzdur.
Babanızdan devir aldığınız Brokerlik bayrağını sürekli büyüterek sürdürdüğünüzü izliyoruz. ÖzserNEO’nun başarı sırrı nedir? Sizin üstlendiğiniz görev ve misyon nedir? Hem Şirketinizden hem de başarılarınızın sırrını da dinlemek isteriz…
Öncelikle biz emeğe, bilgiye, çok sesliliğe değer veren bir firmayız. Ekibimizin en büyük gücümüz olduğuna inanıyoruz. Bununla beraber bir yazılım şirketimiz var, dolayısıyla çok hızlı dijitalleşen bir firmayız. Hatta dijitalleşmeyi tamamladık diyebilirim. İnovatif bir firmayız, aynı zamanda ‘’İstikrar ve Güven’’ ilkemizin, müşteri sadakati için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz babadan sigortacılar olarak aile tecrübelerimizi, ÖzserNEO’nun satış ve ekip gücünü, teknoloji ve inovasyon yeteneğimiz ile birleştirmeye çalışıyoruz.
Ben şirketimizde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve yanı sıra Satış, Pazarlama, Dijital, Muhasebe, İK, Proje Yönetimi gibi konularda Direktör olarak görev almaktayım.
Sigortacılığa yeni başlayacak olan ya da bu alanda eğitim gören gençlere neler önerirsiniz? Mesleğe atılırken nelere hazır olmalılar, onları sigortacılığa teşvik etmek ister misiniz?
Ben gençlerin yapabileceği en iyi mesleklerden birisinin sigortacılık olduğunu düşünüyorum. Sahada olmaya, koşturmaya, müşteri ile iletişimde olup 7/24 ilişki yönetebilmeye hazır olmalılar. Gençlere en önemli tavsiyem işe sahadan başlasınlar. Biz babamızın yönlendirmeleri ile sigortacılığa sahadan başlayarak, tüm departmanlarda tek tek çalışarak yetiştik. Sahanın içinde olabilmeyi ve sahayı koklayabilmenin en önemli artımız olduğunu düşünüyorum.
Bununla beraber şu an gençler, günümüzün en büyük artısı olan online eğitimlerden yararlanabilirler. Yurtdışı sempozyumları, çalıştay ve global toplantılara katılım sağlayabilirler ve yabancı kaynaklardan yararlanabilirler. Ben yurt dışındaki sektörel toplantıları kaçırmamaya çalışıyorum. Geleceği doğru okuyabilmek ve örgütümüzü dünyaya adapte edebilmek için özellikle reasürans firmalarının sağladığı, gelenekselleşmiş çalıştayların kaçırılmaması gerektiğine inanıyorum.
Serkan Üze Kimdir?
Serkan Üze 1984 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Bakırköy Halil Bedii Yönetken İlköğretim Okulu’nda, liseyi Pertevniyal Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Lisede okuduğu yıllarda yaz tatillerinde pazarlamacı olarak bir plastik şirketinde çalıştı. 2007 yılında Sakarya Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun oldu. 2008 yılında İşletme Yönetimi üzerine MBA yapmış ve sigorta sektöründe CRM üzerine tez yazmıştır.
Ülker Pazarlama’nın bir distribütöründe pazarlamacı olarak iş hayatına atıldı. Daha sonra Şirin Çorap ve Şirin Medikal’de Pazarlama Editörlüğü yaptı. 2009 Yılında aile şirketi olan Özser Grup sigortada çalışmaya başladı. Şirketin teknik, operasyon, pazarlama, bilgi işlem ve muhasebe bölümlerinde iki yıl çalıştı. Halen grup şirketlerinden Tamoniki Sigorta Reasürans Brokerliği A.Ş.’de sermayedar ortak ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Özser Neo Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapmaktadır. Serkan Üze Evli ve iki çocuk babasıdır.