Yurt Dışına İhracat Nasıl Yapılır
Gerçek veya tüzel kişiler ihracat yapabilmektedirler. Peki, yurt dışına ihracat nasıl yapılır? Yurt dışına herhangi bir ürün satıp gönderme işlemine ihracat denilmektedir. Yeni iş kuracak veya işini büyütmek isteyen kişiler ürünlerini yalnızca yurt içinde değil dünya çapında bir pazarda satmak isteyebilmektedir. Bu işlemi yapmak için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartların temelinde ise kişinin vergi mükellefi olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ihracatçı birliğine üye olmalıdırlar. Ürününüzün kategorisinde yer alan birliklere de kayıt olmanız yeterli olacaktır. Örnek vermek gerekirse Ankara’da yer alan bir işletme Ankara İhracatçı Birliğine veya Ankara Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birliğinden birine üye olmanız yeterli olacaktır.
Yurt Dışına Ne Satabilirim?
Arama motorlarında son yıllarda yurt dışına ne satabilirim? Sorusunun sorgulatılmasında ciddi anlamda artış olduğu gözükmektedir. Bunun temel nedenlerinden bazıları şu şekildedir:
- E-Ticaretin gelişmesi
- Yerel para biriminin değer kaybetmesi
- İş büyütme
Kişiler yurt dışına ihracat yapmayı düşünmekte ancak ne satacağı konusunda hiçbir fikri bulunmamaktadır. İlk defa ihracat yapacak kişilerin yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi de gönderdiği ürünlerin kısa vadede kullanılamaz bir hale dönüşen ürünleri tercih etmeleridir. Bunlar genellikle süt, yoğurt ve et gibi gıda ürünleridir. Bunların yerine ilk etapta tekstil gibi zarara uğratmayacak ürünlerin satışını yaparak tecrübe kazanmalısınız.
Yurt Dışı İhracat Firmaları
Özellikle ihracat işine yeni başlayacak kişilerin dış ticaret danışmanlık hizmeti alması oldukça önemlidir. Bu hizmeti sağlayan kişi ve firmalar sayesinde ihracat eylemini en sağlıklı şekilde organize eder ve alacağınız verim maksimum seviyeye çıkar.
Yurtdışından ihracat yapan firmalarla ilgili teşvik, hibe, kanun ve düzenlemeler hakkında tüm gelişmeleri Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM resmi sitesinde bulabilirsiniz.
Yurt Dışı Pazar Destek Programı
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı kapsamınca “Yurt Dışı Pazar Destek Programı” sunulmuştur. Bu program kapsamınca işletmeler işlerini geliştirmesi adına sermaye arayışını hızlı bir sonuçlandırmaktadır. KOSGEB alınan başvurular sonucunda olumlu bir dönüş sağladığı takdirde işletmelere 300 bin TL’ye yakın destek çıkmaktadır.
Bu verilen paranın yüzde 70’i geri ödemesiz iken yalnızca kalan yüzde 30’luk kısmı geri ödemelidir. Yapılan başvurunuz olumlu sonuçlanması halinde dosyanız evrak kayda giderek işlem başlatılır. İşleme alınan projeyi işletme yalnızca 2 defa faaliyet, zaman ve gider kalemleri gibi hususları revizyon etme hakkına sahip olduğunu unutmamak gerek. İşletmenin ödeme alabilmesi için ise yaptığı bütün harcamaları resmi olarak belgelendirmesi gereklidir. Aksi takdirde KOSGEB tarafından ödeme alabilmek mümkün değildir.
KOSGEB Yurt Dışı Pazar Desteği
KOSGEB’in kısa bir süre önce yürürlüğe koyduğu bu projeden yararlanabilmek için E-Devlet üzerinden KOSGEB menüsünü ziyaret etmelisiniz. Daha önce bu programdan faydalanmış olan işletmelerin bu programa yeniden katılma hakları bulunmamaktadır. Desteklenecek proje giderleri ve üst limitleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:
GİDER ADI DESTEK ÜST LİMİT (TL) Hizmet Alım 100.000 Personel Gideri 100.000 Yazılım ve Donanım 100.000 Test Analiz ve Belgelendirme 100.000 Yurt Dışı Fuar ve Seyahat 150.000 Tanıtım 100.000
Yurt Dışı Pazar Destek Programı hakkında daha detaylı bilgi sahip olmak için www.kosgeb.gov.tr sitesini ziyaret edebilir veya 444 1 567 numaralı çağrı merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.