Dolar 34,6069
Euro 36,3775
Altın 2.923,48
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan ‘Ulusal Para’ ile ticaret vurgusu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan ‘Ulusal Para’ ile ticaret vurgusu
11 Mayıs 2020 14:24

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan başkanlığında asıllaştırılan 13. İstişare Heyeti buluşması, videokonferans usulüyle yapıldı. Konferansa Pekcan’ın yanı gizeme; TİM Başkanı İsmail Gülle, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, TMB Başkanı Mithat Yenigün ve YASED Başkanı Ayşem Sargın katıldı.

Pandemi yarıyılında 3’üncü defa asıllaştırılan istişare heyeti buluşmasında, Covid19 pandemisinin ticarete tesirlerinin yanı gizeme pandemiden çıkış sürecinde atılması gereken adımlar ele alındı.

Pekcan burada yaptığı konuşmada, tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkileyen Covid-19 pandemisinin ticaret üzerindeki negatif tesirinden Türk iş insanının dinamizmi ve iş azmi ile çok süratli bir ivmelenme ile çıkacaklarına inandıklarını söyledi.

Belirli başlı Asya ülkeleri ve Çin’in derlenme sürecine girdiğine işaret eden Pekcan, “Belki ihracatımızı öncelikle bu bölgelere kaydırabiliriz. Bu ülkeler şu anda olağan etkinliklerine devam ediyorlar. Tam ülkeler içlerine kapandıkları bir süreçten geçiyorlar. Dolayısıyla muhataplarımızla temaslarımızda her seviyede, her zamankinden daha sık bir biçimde toplanmamız gerekli. Onlarla aralıksız bağlantı halinde olup, bu pazarlardaki yerimizi sağlamlaştırmalı, çözüm odaklı çalışarak ortak yaklaşımlar ve süreçler geliştirmeliyiz. Arzların ötelendiği bir süreçten geçiyoruz. Tam dünyada insanların konuta kapandıklarında nasıl bir tatil özlemi varsa, insanların sıradana dönme özlemi de var. Tabi bu süreçten mali yapıları ve imal işlevleri bozulmayan firmalar çok daha süratli bir biçimde ayağa kalacak, oluşacak arza çok daha süratli dönüş yapacaklar”.

“Yeni fırsat ve arzlar ticarete dönüşecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından söylenen Ekonomik Karar Kalkanı Kutuyu ile işletmelerin firmaların ve esnafın bu süreçten en az zararla çıkması güzergahında ehemmiyetli temkinler alındığına dikkat sürükleyen Pekcan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Umuyoruz ki dünyadaki derlenme ile Türkiye’nin daha süratli bir derlenme sürecine girerek yeni fırsat ve arzları ticarete dönüştürme ihtimali olacak. Dış ticaretimizdeki derlenmenin eforunu ve süratini artırmak için de yurt dışındaki yeni devingenleri, fırsatları iyi değerlendirmek ve bunları iyi takip etmemiz gerekiyor. Bu çerçevede pazar ve mahsul çeşitlendirmesine de gitmemiz gerekecek”.

Önümüzdeki yarıyılda Türkiye için ehemmiyetli bir niyetin de Gümrük Birliği uyuşmasının aktüellenmesi olduğuna dikkati sürükleyen Pekcan, şöyle konuştu: “Koronavirüs ile Avrupa’da kırılganlıklar çok ciddi biçimde sezilmeye başlandı. Avrupa Birliği ekonomik anlamda yeni açılımlar yapma gereğini dinleyecek. Belki yatırımlarda, imalde azıcık daha içe dönecekler ancak tedarik zincirlerinde seçenek arayışına ve olası olduğu kadar da emin, öngörülebilir, yakın tedarikçileri seçim etme meylinde olacaklar. Temmuz ayında Almanya’nın yarıyıl başkanlığı başlayacak. Basmakalıplaşma faaliyetlerinden biri de Gümrük Birliği’nin aktüelleşmesi süreci ile alakalı çalışmalarımıza devam etmek ve mülakat sürecini resmen başlatmak olacak. Bu süreçte Sivil Toplum Kuruluşularımızın mevzubahisi sürece etkin katılımları, muhataplarını bu sürece dahil etmeleri ve Türkiye’nin yanında yer almalarını temin etmeleri bizlerin önünü kalemtıraş ve çok dayanakçı olacak. Biz bakanlık olarak Sivil Toplum Kuruluşularımızın yanınızdayız. Her türlü yardımımızla, gayretimizle ve öbür bakanlıklarla ilişkilerde olası olan miktarda arzlarınızın takipçisi oluyoruz”.

Temassız ticaret uygulamasına değinen Pekcan, bu yarıyılın demiryolunun faal kullanımı için bir açılım süreci olduğunu, yeni model lojistik seçeneklerinin çalışılması ve nakliyelerin ucuzlaması için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi.

“Mahallî para üniteleriyle ticarete ağırlık verilmeli”

Pekcan, üzerinde hassasiyetle durdukları mevzulardan birinin de mahallî para üniteleri ile ticaretin önünü açmak olduğunu belirterek, “Merkez bankalarının parasal genişlemeye gittiği bu yarıyılda, küresel finans balanslarında görülebilecek farklılıkları, yaşanabilecek kararsızlıkları göz önüne alarak milli para üniteleri üzerinden ticarete daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunun için biz kamu olarak lüzumlu çalışmaları yapacağız ancak özel sektör olarak sizlerden de dayanak bekliyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan başkanlığında asıllaştırılan 13. İstişare Heyeti buluşması, videokonferans usulüyle yapıldı. Pekcan, videokonferansta “Merkez bankalarının parasal genişlemeye gittiği bu yarıyılda, küresel finans balanslarında görülebilecek farklılıkları, yaşanabilecek kararsızlıkları göz önüne alarak, milli para üniteleri üzerinden ticarete daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor.” dedi