Üniversite Kaydı Nasıl Silinir?
Üniversite kaydı nasıl silinir sorusu, üniversiteden kaydını sildirmek isteyenlerin cevabını merak ettiği bir sorudur. Bir üniversitede eğitim gören bir öğrenci, çeşitli nedenlerden dolayı kaydını silmek isteyebilir. Kayıt sildirmek için çeşitli şartların bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu şartların yerine getirilmesi ve istenilen belgelerin temin edilmesi durumunda kayıt sildirme işlemleri yapılabilmektedir.
Üniversite yönetmelikleri birbirinden farklı olmakla birlikte genel olarak öğrenciler için kayıt sildirme süreçleri benzer şekilde işler. Resmi başvuru, istenilen imzaları toplama ve çıkış evraklarını alma; kayıt sildirme işlemlerinin özetidir. Üniversite kaydı nasıl silinir sorusu kadar, hangi durumlarda kayıt silindiğini de açıklamak gerekmektedir.
Genel itibarıyla aşağıdaki gibi sıralanabilen durumlarda kayıt silme işlemleri yapılır:
- Öğrenci yazılı başvuruda bulunur ve kendi isteğiyle kaydı silinir.
- Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğince “Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma Cezası” alınması durumunda öğrencinin kaydı silinir.
Peki öğrenci, kendi isteğiyle kaydını nasıl siler? Bu süreçte atılması gereken adımlar nelerdir?
Üniversiteye Devam Etmeyince Kayıt Silinir mi?
Üniversitede bir bölümde eğitim görürken öğrenci, farklı bir üniversitenin bölümü için tekrar sınava girmiş olabilir. Bu durumda, istediği bölüme geçiş yapabilmesi için öğrencinin halihazırda okuduğu bölümden kaydını silmesi gerekir. Bunun yanı sıra ailevi sorunlar başta olmak üzere öğrencinin yaşadığı problemler, kaydını silmesine neden olabilir.
Bunun yanı sıra üniversiteye devam etmeyen bir öğrencinin kaydının silinip silinmeyeceği de merak konusu olmaktadır. Yükseköğretim Kurulunun aldığı kararlara göre bir öğrenci kayıt yenilemediğinde, kaydı dondurulur. Bu bağlamda üniversiteye devam etmeyince kayıt silinir mi sorusu kapsamında, kaydın silinmediğini ama dondurulduğunu söyleyebiliriz.
Üniversite Kayıt Sildirme Ücretli mi?
Üniversite kayıt sildirme ücretli mi sorusu, kaydını sildirmek isteyenlerin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Sürecin özel üniversiteler ve devlet üniversitelerinde farklı şekilde işlediğini söylemek mümkündür. Özel üniversitelerde, kaydını sildirmek isteyen öğrencilerin, ilgili üniversitenin belirlemiş olduğu oranda ücret ödemesi gereklidir. Bu nedenle öğrenci, öğrenim gördüğü üniversitenin yönetmeliğini incelemesi ve yönetmeliğe göre hareket etmesi gerekmektedir.
Üniversitede Hangi Durumlarda Kayıt Silinir?
Öğrenci kendi isteğiyle kaydını silmek isteyebilir. Bunun yanı sıra YÖK yönetmeliklerince de kaydının silinebildiğini söylemek mümkündür. Dolayısıyla üniversitede hangi durumlarda kayıt silinir sorusu kapsamında aşağıdaki gibi sıralanabilen hususların geçerli olduğunu ifade edebiliriz:
- Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre öğrencinin üniversiteden çıkarma cezası alması
- Öğrencinin kendi isteğiyle üniversite ile ilişiğinin kesilmesini istemesi
- Öğrencinin öngörülen kayıt şartlarını yerine getirmediğinin ya da sunduğu belgelerin sahte olduğunun anlaşılması da öğrencinin üniversiteden kaydının silinmesine neden olacaktır.
Belirtilen hususlar, üniversitelerde benzerlik gösterse de bazı hususların farklı olabileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle üniversiteden kaydını silmek isteyen bir öğrenci, ilgili üniversitenin bu konudaki açıklamalarını incelemesi ve istenilen şartları yerine getirmesi gerekmektedir.
Üniversite Kayıt Sildirme Nasıl Yapılır?
Üniversite kayıt sildirme nasıl yapılır sorusu kapsamında, farklı adımların ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bir öğrenci kendi isteğiyle üniversiteden kaydını sildirecekse eğer, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen adımları uygulaması gerekmektedir:
- Öğrenci işleri tarafından verilen ilişik kesme belgesi doldurulmalıdır.
- Bazı üniversiteler, öğrencinin üniversiteden kayıt silme dilekçesini alarak el yazısı ile doldurmasını isteyebilir. Bu nedenle üniversite tarafından istenilen belgenin doldurulması gerekmektedir.
- Üniversiteye bağlı daire ve müşavirliklere gidilmesi ve istenilen imzaların alınması gerekmektedir. Öğrencinin danışman hocası, bölüm başkanı ve dekanın da ilgili belgeyi imzalaması gerektiği için ilgili imzalar alınmalıdır.
- Belge için gerekli olan imzaların alınmasıyla birlikte öğrenci, öğrenci işleri daire başkanlığına gitmeli ve evrak ile öğrenci kimliğini teslim etmelidir. Bütün işlemlerin tamamlanması sonrasında öğrenci çıkışını alır ve üniversite ile ilişiği kesilmiş olur.
Üniversite Kayıt Dondurma Nasıl Yapılır?
Bazı öğrenciler, üniversiteden kaydını sildirmek yerine kayıt dondurma işlemlerini gerçekleştirmek ister. Bu durumda, üniversite kayıt dondurma nasıl yapılır sorusu ön plana çıkar. Öğrenci, neden kaydını dondurmak istediğini açıklayan gerekli mazeretleri içeren bir dilekle yazarak bu dilekçeyi başvuru sürecinde öğrenci işlerine ulaştırmalıdır.
Öğrencinin yaptığı başvuruya genellikle 15 gün içerisinde cevap verilir. Öğrencinin isteğinin onaylanması durumunda kayıt dondurma işlemleri başlatılır. Bu sayede öğrenci, kaydını belirli bir süreliğine dondurabilmektedir. Üniversitelerin yönetmeliklerinde farklı hususlar olabildiği için başvuru sürecine ve sonrasına dair üniversite tarafından yapılan açıklamaların takip edilmesi oldukça önemlidir.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16532&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5