Dolar 34,6079
Euro 36,3477
Altın 2.921,34
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Arsa Tapusuna DASK Yapılır mı?

Arsa Tapusuna DASK Yapılır mı?
21 Mayıs 2022 16:59

Arsa tapusuna DASK yapılır mı? DASK nedir, ne işe yarar? Başvurusu nasıl yapılır? Arsa tapulu binaya DASK düzenlemesi için neler gerekli? Arsa tapusu ve arsa tapulu bina farkı nedir?

Arsa tapusuna DASK yapılması için mutlaka yapı olması gerekli. DASK amacından anlaşılacağı gibi yapıların olası depremden zarar görmesine karşılık yapılan bir sigorta türüdür. Dolayısıyla mutlaka arsa tapusuna sahip yapılar için DASK yapılabilir.

Arsa Tapusuna DASK Düzenlenir mi?

Arsa Tapusuna DASK Düzenlenir mi?
Arsa Tapusuna DASK Düzenlenir mi?

Arsa tapusuna DASK koşulları, bu alanda işlem yapmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla incelenen konular arasında yer alır. DASK sigortası yapılarda zorunlu tutulan bir sigorta biçimidir. Sigorta kapsamıyla binalara ait bölümler topluca ya da ayrı şekilde alınabilir. Peki, arsa tapusu için DASK alımı yapılabilir mi?

Zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen DASK, işyeri ve meskenler için mecburi bir sigortadır. Fakat yapı barındırmayan arazi ve arsalar için DASK düzenlemesi söz konusu değildir. Bunun yanı sıra; arsa tapusuna sahip binalar için DASK düzenlemesi mümkündür. Arsa tapusu bulunan binalar için DASK fiyatları yapıya göre değişiklik gösterebilir. Şimdi arsa tapusu bulunan yapıların zorunlu deprem sigortası işlemlerine yakından bakalım.

Arsa Tapulu Binaya DASK Düzenlemesi İçin Neler Gerekli?

Arsa tapulu binaya DASK düzenlemesi belli şartlara tabidir. 2000 senesinden önce inşa edilen ve tapu kaydı sırasında tarla ya da arsa vasfı ile kayıtlı olan mesken binaların bağımsız mülkiyet kapsamında olup olmadığı değerlendirilmez. Buna bağlı olarak 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu kapsamınca zorunlu deprem sigortasına tabi oldukları ifade edilebilir.

Bağımsız tapuya sahip olmayan meskenlere ait sigorta yaptıranın beyanı doğrultusunda arsa tapusu bilgileriyle gerçekleştirilir. Tapuda arsa tapusu şeklinde kayıtlı olan taşınmazın özel mülkiyete dahil olduğu gösterilir ve binanın varlığı ispatlanır.

Bu bilgiler doğrultusunda sigorta arsa tapusuyla ilgili bilgilerin sunulması ile birlikte sigorta yaptıran kişinin beyanı doğrultusunda gerçekleşir. Zorunlu deprem sigortası şartları gereğince sigorta yaptıran kişinin beyanının esas alınması önemli bir koşuldur.

DASK Nedir, Ne İşe Yarar?

DASK Nedir, Ne İşe Yarar?
DASK Nedir, Ne İşe Yarar?

DASK, zorunlu deprem sigortası olarak da bilinir. Bina sahiplenin yaptırması zorunlu bulunan bir sigorta türü olan DASK sigortasına dair primler düşük ve yüksek riskli bölgelere göre değişiklik gösterir. Yüksek risk içeren bölgelerde sigorta primleri daha fazla olurken düşük riske sahip bölgelerde daha az alınır.

DASK sigortası kapsamında deprem ve depremin sonucunda oluşan yer kayması, tsunami, infilak ve yangın gibi olayların doğrudan sebep olduğu maddi zararlar yer alır. Poliçede belirtilen limitlerle zararın nakit olarak karşılanması söz konusudur.

‘DASK nasıl yapılır’ sorusu cevaplanırken binaya ait hangi bölümlerin sigorta kapsamında tutulacağı önemli bir konu olarak öne çıkar. İstinaf ve bahçe duvarlarından çatı, taban, asansör, koridor, çatı ve yapıya ait benzer tamamlayıcı bölümler DASK kapsamına alınabilir. Ayrıca yapının tamamı da zorunlu deprem sigortası kapsamında değerlendirilebilir.

DASK Başvurusu Nasıl Yapılır?

DASK başvuru işlemleri uygulamanın kolay olduğu poliçelerden birisidir. Yakındaki bir banka şubesi ya da sigorta acentesi aracılığıyla başvuru yaparak gerek duyulan belgeler eşliğinde işlemleri tamamlamak mümkündür.

Dolayısıyla kimlik ve konut bilgileri beyanıyla DASK başvurusunun tamamlanması oldukça kolaydır. DASK yani Doğal Afet Sigortaları Kurumu sitesi üzerinden yayınlanan ve sigorta için istenen belgeler aşağıdaki şekildedir:

  • İsim
  • Telefon
  • Adres
  • Cep telefonu
  • T.C kimlik numarası
  • Tüzel kişiler için vergi kimlik numarası

Yukarıdaki bilgilerin yanısıra sigorta yaptırılacak bina için tapu bilgileri, açık adres, Yapı tarzı ve inşa yılı bilgilerinin verilmesi gerekir. Ayrıca hasar durumu ve toplam katsayısı da bina hakkında talep edilen bilgiler arasında yer alır. Bunun yanı sıra dairenin kullanım şekli ve brüt olarak metrekare cinsinden yüzölçümü gerekmektedir.

Zorunlu deprem sigortasının en önemli özelliklerinden birisi tamamen beyan esasıyla işlem yapılmasıdır. Dolayısıyla yanlış beyanatta bulunmamak doğabilecek maddi zararları önlemek açısından önemlidir. Ayrıca tüm beyanlar sigortalının sorumluluğu altında bulunur.

‘DASK nasıl yapılır’ sorusu cevaplanırken pratik bir şekilde yukarıdaki adımları uygulamak mümkündür. Ülkemizdeki konutların yarısından fazlasının DASK güvencesi altına alındığı ifade edilmektedir. DASK işlemleri ile ilgili merak edilen farklı ayrıntılar için müracaat gerçekleştirirken ya da birimin internet sitesi üzerinden bilgi almak olanaklıdır.

Arsa Tapusu ve Arsa Tapulu Bina Farkı Nedir?
Arsa Tapusu ve Arsa Tapulu Bina Farkı Nedir?

Arsa Tapusu ve Arsa Tapulu Bina Farkı Nedir?

DASK hesaplama sırasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri arsa tapusu ve arsa tapulu bina arasındaki farktır. Zorunlu deprem sigortası arsa tapulu bina için önemli bir şart olurken doğrudan arsa için uygulanması söz konusu değildir. Deprem ve depreme bağlı oluşabilecek maddi zararların nakit olarak karşılanmasını mümkün kılan ve yasalarca zorunlu tutulan DASK; yalnızca yapı bulunan alanlarda geçerlidir.

https://dask.gov.tr/

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6305.pdf