Dolar 34,2764
Euro 37,0675
Altın 2.999,82
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Konut Kredisi Hayat Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Konut Kredisi Hayat Sigortası Nasıl Hesaplanır?
12 Kasım 2022 18:55

Konut kredisi hayat sigortası hesaplama işlemi ile ilgili olarak çok sayıda soru gündeme gelmiştir. Özellikle bireysel krediler doğrultusunda gerçekleştirilen sigortalarda değişiklik yapılması nedeniyle yeni bilgilerden söz etmek mümkündür. Bu kapsamda bankaların kredi sağlarken sigorta şirketi sınırlamasının önüne geçilmiş ve kredi sözleşmesine koşul ekleme imkanı kaldırılmıştır. Dolayısıyla tüketicinin istediği şirket üzerinden poliçe yaptırması olanaklı hale gelmiştir.

Kredi bünyesinde sigorta mecburiyetinin kalkması ve sigorta şirketi için özgürce seçme hakkı getirilmesi bilgisini de kapsayan Hazine Müsteşarlığı tarafından bireysel kredilerle ilgili olarak gerçekleştirilen sigortalara yönelik yönetmelik yayınlanmıştır. Bu yönetmelik doğrultusunda bankaların kredi ile beraber meydana getirdiği sigortalar kapsamında ciddi değişikliklere gidilmişti. Peki, tüm bu güncellemelerle birlikte konut kredisi hayat sigortası nasıl hesaplanır?

Konut Kredisi Hayat Sigortası Hesaplama

Konut Kredisi Hayat Sigortası Hesaplama
Konut Kredisi Hayat Sigortası Hesaplama

Konut kredisine dair hayat sigortası hesaplanırken öncelikle banka tarafından kişinin cinsiyeti, yaşı ve sağlık durumu gibi özellikler göz önünde bulundurulur. Konut kredisi kapsamında gerçekleşen hayat sigortası miktarı yıllık ortalama olarak belirlenir. Bu rakamın aynı zamanda mevcut sigorta şirketleri ve bankalara göre farklılık gösterdiği de ifade edilebilir. Ayrıca bankaların sigorta şirketi olmadan sigorta yapmasını mümkün olmadığı ve bu nedenle şirketle anlaşmaya vararak sigortalı işlemini gerçekleştirdiği bilinmektedir.

Senelik olarak güncellenen fiyat aralıkları yıllık rakamlar olmakla birlikte örnek olarak 36 aylık bir ihtiyaç kredisi kullanımı için 2 sene süresince sigortanın yeniletilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise ilk senenin sigortasının kredi alınması sırasında ödenmesidir. Bu karar doğrultusunda bir hesaplama yapılabilir.

Ayrıca konut kredisi sigortası neleri kapsar sorusu cevaplanırken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri diğeri de sigortaya dair yenileme işleminin geçerli sebeplerden dolayı yapılmaması durumunda ya da vefat halinde kredi borcunun koşulsuz şekilde mirasçılara geçtiğidir.

Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Konut kredisi kapsamında sunulan hayat sigortasının zorunlu olup olmadığı sıklıkla gündeme gelen bir konudur. Genel kanının tersine hayat sigortasının zorunlu olmadığı söylenebilir. Genellikle bankalar geri ödeme işleminin garantili olması açısından sigortasız şekilde krediden faydalanılamayacağını belirtir.

Fakat tüketicinin korunması hakkındaki 4077 sayılı kanunun 5. maddesi gereğince böyle bir zorunluluk olmadığı gösterilmektedir. Bu şartlarda mevcut banka hayat sigortası yapılması için ısrar ettiği takdirde mevcut yasa gereğince dilekçe yolu ile bankaya ulaşmak mümkündür. Banka tarafından red cevabı verilmesi halinde ise tüketici mahkemesine konu dahilinde başvuru yapılabilir.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6502.pdf

Hayat sigortası kapsamında merak edilen konulardan biri diğeri sigorta kapsamının her zaman banka vasıtasıyla yaptırılmasıdır. Aslında sigorta yapma yetkisi bankalarda değil sigorta şirketlerinde olduğu için bankalar bu anlamda aracı kurum vazifesi görür.

Bunun yanı sıra bankanın anlaştığı firmanın herhangi bir nedenden ötürü müşteriye uygun olmaması söz konusu ise sigorta şirketini seçme hakkı mevcuttur. Dolayısıyla bu anlamda bankanın herhangi bir şart koşması söz konusu değildir.

Konut Kredisi Hayat Sigortası Hakkında Merak Edilenler

Konut Kredisi Hayat Sigortası Hakkında Merak Edilenler
Konut Kredisi Hayat Sigortası Hakkında Merak Edilenler

Konut kredisi hayat sigortası işlemleri ile ilgili ayrıntıların bankalar tarafından dikkate alındığından söz etmiştik. Örnek olarak yaş aralığı ve sağlık durumu bu kriterlerin başında gelir. Bankalar genellikle 18 ve 70-75 yaş aralığındaki müşterilere hitap etmekle birlikte üst sınır bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Bu nedenle farklı bankalarla görüşmek ve bilgi almak faydalı olacaktır.

Prim ödemesi ve sigortaya dair tutarlar kredi borç bakiyesi, teminat miktarı, yaş, kredi faiz oranı ve kalan kredi vadesine göre değişiklik gösterir. Ödeme seçenekleri konusunda genellikle taksitli yılan nakit ödeme imkânı sunmakla birlikte bu kriterde bankanın mevcut politikasına bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Kredili hayat sigortası bireysel kredi kapsamında yer almakla birlikte başvuran müşterinin daimî ya da tam mağduriyet durumunda veya yaşam kaybı halinde kredi borcunun teminat aracılığı ile güvence altına alınmasını sağlayan sigortadır. Borcun kapatılmasının ardından mevcut tutar kalırsa yakınlara ödeme gerçekleştirilir.

Kredi kapsamında sunulan hayat sigortasının yıllık şekilde düzenlenme imkanının yanı sıra kredi vadesi boyunca düzenleme seçeneği de bulunur. Ancak ödemeler senelik şekilde tanzim edilir ve bu sigortanın her yıl yenilenmesi gerekir. Sigorta kapsamında yer alan teminatlar ise vefat ve malullük teminatı gibi kriterler arz etmekle birlikte bankadan bankaya değişiklik gösterir.

Gerek prim ödemeleri gerekse teminatları net bir şekilde tespit edilmesi amacıyla mevcut bankalarla iletişime geçmek uygun olacaktır. Çünkü konut kredisi hayat sigortası hesaplama işlemlerine dair ayrıntılar müşterinin durumuna göre farklılık gösterir.