Eyüp Akbal: Yönetmelik Değişikliği, Tasarruf Finansman Sektörünün Dönüm Noktası Oldu
Finansal Kurumlar Birliği Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Resmî Gazete yayımlanarak 29 Aralık 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilgili açıklamalarda bulundu. Eyüp Akbal, mevzuat değişikliğini tasarruf finansman sektörünün sürdürülebilir büyümesinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirdi.
Finansal Kurumlar Birliği Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, tasarruf finansman sektörünün 2023 yılını ve yılın son günlerinde yürürlüğe giren Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilgili açıklamalarda bulundu.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231229-3.htm
Eyüp Akbal, “Tasarruf finansman sektörü olarak 2022 yılında Finansal Kurumlar Birliği bünyesine dâhil olmamızın hemen akabinde bu alanda faaliyet gösteren altı şirketimizle birlikte bu çatı altında birçok çalışma gerçekleştirip hazırladığımız önerileri yetkili mercilerle paylaştık. Sektörümüzün daha iyi bir noktaya gelmesi için atılması gereken adımlar ve iyileştirmeler ile ilgili, çok daha fazla kişinin ev, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasına kolaylık sağlayabilmek adına pek çok görüşmeler gerçekleştirdik. Bunun geri dönüşlerini geçen ay yayımlanan yönetmelik değişikliğinde gördük.” dedi.
Yönetmelik Değişikliği ile Tasarruf Finansman Şirketleri Hızlı Bir Büyüme Sürecine Girecek
Tasarruf finansman sektörüne dair sayısal verileri de paylaşan Akbal, “Tasarruf finansman sektöründe bugün 420’ye yakın şube, 4 bin 200’ün üzerinde çalışan ve 370 bin müşteri bulunuyor. Aralık 2022 itibarıyla 14,3 milyar TL aktif büyüklüğü olan sektörün Kasım 2023’te aktif büyüklüğü 24 milyara ulaşmış durumda. Diğer yandan toplam sözleşme tutarı Aralık 2022 dönemine göre yüzde 96 oranında büyüyerek 154 milyar TL hacme ulaştı. Mevzuat değişikliğinin de tasarruf finansman sektörünün sürdürülebilir büyümesinde önemli bir dönüm noktası olduğu kanaatindeyim. Yapılan değişiklikler ile birlikte sektörde faaliyet gösteren altı şirketin hızlı bir büyüme sürecine gireceğini öngörüyorum. Diğer yandan sektörümüzün bilinirliğinin artmasını ve yeni müşterilerin sisteme dâhil olmasını bekliyorum. Dolayısıyla, yüz binlerce kişinin faiz ve kredi maliyetine katlanmadan kendi ödeme gücüne göre taksit tutarını belirlediği bir ödeme planıyla ev, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasının önü açılmış oldu. Ayrıca yönetmelik değişikliği; tasarruf sahiplerinin birikimlerinin artması, istihdam oranlarının yükselmesi ve yastık altı birikimlerin ülke ekonomisine kazandırılması konusunda önemli bir rol oynayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Sözleşme Tavan Tutarındaki Değişiklik Kritik Öneme Sahip
Bugünkü ekonomik konjonktürdeki enflasyonist ortamı göz önünde bulundurduğumuzda tasarrufun öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkati çeken Akbal, “Sözleşme tavan tutarındaki artış, kişilerin daha fazla tasarruf yapmasına imkân sağlarken diğer yandan uzun yıllardır, faaliyet gösterdiğimiz sektörün hedef kitlesini de genişletti. Yeni düzenlemeyle genel olarak ev ve araç sahibi olmak isteyen herkes, artık bizi tercih edebilir noktaya geldi. Bunun gerçekleşmesi için sözleşme tavan tutarındaki değişiklik kritik bir öneme sahipti. Sözleşme tavan tutarındaki artış, konut için 7,2 milyon TL’ye ve araç için ise 2.8 milyon TL’ye yükseltilerek sektörümüze rahat bir nefes aldırırken müşterilerimizin ve vatandaşlarımızın da taleplerine daha iyi cevap verilmesini sağlayacak.” şeklinde konuştu.
Tahsisat Uygulamasının Standartizasyonu, Sistemin Anlaşılabilirliğine Kolaylık Sağladı
“Tasarruf finansman şirketlerinin tahsisat süreçleri, şirketlerin inisiyatifinden bağımsız hâle getirilerek standartlaştırıldı.” diyen Akbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yönetmelikle sözleşmede öngörülen tahsisat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tahsisat yapma yükümlülüğü getirildi. Sektördeki tahsisat uygulamasının standart hâle getirilmesi, tasarruf sahipleri nezdinde de sistemin anlaşılabilirliği ve müşteri memnuniyeti adına önemli bir adım oldu. Diğer yandan dikkat çekmek istediğim bir husus da dijitalleşme olacak. Finans sektöründe sıkça kullanılan uzaktan iletişim araçlarının tasarruf finansman sektöründeki kullanımının genişletilmesine yönelik yapılan değişiklik de bizleri memnun etti. Bilindiği gibi dijitalleşme, sürekliliği olan ve yaşayan bir süreç… Bizler de teknolojinin gelişimine hızla karşılık verebilecek refleksleri geliştiriyoruz.”
Ürün çeşitliliği ve kâr dağıtımı konusunda da adım beklediklerini vurgulayan Akbal, sözlerine, “Önümüzdeki dönemde ürün çeşitliliğin artırılması ve kâr dağıtımı konusunda atılmasını beklediğimiz adımların da atılması durumunda sektörümüze yeni oyuncuların dâhil olabileceği ve tasarruf finansman sektörünün sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağı kanaatindeyim.” ifadeleriyle son verdi.