Dolar 34,2634
Euro 37,0816
Altın 2.997,13
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Bendevi Palandöken: “Depremin Esnafa Etkilerini Ele Aldık”

Bendevi Palandöken: “Depremin Esnafa Etkilerini Ele Aldık”
11 Şubat 2024 01:05

ANKARA- Ülkemizde meydana gelen depremin, ekonomik ve insan hakları standartları açısından değerlendirildiği Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Çalıştayı, TESK ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) temsilcilerinin katılımı ile Ankara’da gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan “İş Dünyası ve İnsan Hakları: Türkiye’de Sorumlu İşletme Davranışlarının Desteklenmesi” Projesi kapsamında, TESK işbirliğinde “İşletmeler ve İnsan Hakları Konusunda Küçük İşletmelerin Rolü: Türkiye’de Depremden Etkilenen Esnaflar Örneği” çalışması gerçekleştirildi. Bu kapsamda 2023 yılında Mersin ve Kahramanmaraş’ta yürütülen, özellikle depremden etkilenen küçük işletmelerin bu süreçteki deneyimlerini, sorunlarını ve başarı öykülerini ortaya koymayı hedefleyen saha çalışmasının ön bulguları TESK Çalıştayında sunularak görüşe açıldı.

Bendevi Palandöken: “Depremin Esnafa Etkilerini Ele Aldık”

“Afetin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Etkisine Odaklandık”

TESK Çalıştayının açılış programında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bugün burada, Türkiye’nin Kahramanmaraş merkezli yaşadığı, büyük yıkıma sebep olan depremin etkilerini ve bu zorlu süreçte iş dünyasının karşılaştığı sorumlulukları ele almak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. UNDP ve TESK iş birliğiyle hayata geçirilen “İş Dünyası ve İnsan Hakları: Türkiye’de Sorumlu İşletme Davranışlarının Desteklenmesi Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalar, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu tür afetlerden nasıl etkilendiklerine ve afetlerden sonra nasıl bir rol üstlendiklerine odaklanmaktadır. Çalışmamız, sadece ekonomik boyutuyla değil, aynı zamanda insan haklarına uygun bir işletme anlayışının nasıl benimsendiği ve sürdürüldüğü konusunda da kapsamlı bir perspektif sunacaktır. UNDP ve TESK olarak, küçük işletmelerin bu tür afet durumlarında toplumsal dayanışma içinde nasıl bir rol üstlendiklerini anlatmak ve bu süreçte karşılaştıkları zorluklara çözüm önerileri sunmak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Bendevi Palandöken: “Depremin Esnafa Etkilerini Ele Aldık” | 11 Şubat 2024

“Esnaf ve Sanatkâr Teşkilatı Şehirlerin Hafızasıdır”

Deprem zamanında esnafın çok büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini hatırlatan Palandöken, “Deprem zamanında gördük ki bakkalından taksicisine, fırınından kasabına kadar çok sayıda esnaf kapılarını ve kollarını binlerce depremzedeye açmışlardır. Depremin vurduğu şehirleri tekrar hayata döndürmek istiyorsak bu kollar ve kapılar çalışmaya devam etmelidir. Esnaflarımızın işyerleri sokakları ve mahalleleri aydınlatmaya devam etmelidir. Çünkü esnaf ve sanatkarlarımız şehirlerin hafızasıdır. Bu kapsamda TESK, afet sonrası durum analizinde büyük rol oynayabilmektedir. Bugün Konfederasyon olarak sahanın analizini yaparak, raporlar oluşturarak tüm ilgili kurumlarla paylaşıyor, esnafın bu süreçten sosyo-ekonomik olarak nasıl etkilendiğini anlatıyoruz. Esnaf ve sanatkâr işletmelerinin ihtiyaçlarının belirlenmesi, uygun destek mekanizmalarının tasarlanması ve bu desteklerin, işletmelerin ihtiyaçlarına uygun olarak ulaştırılabilmesi için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Bu çalışmanın, Türkiye’deki iş dünyası ve insan hakları ilişkisinin anlaşılmasına ve gelecekte benzer durumlarla karşılaşıldığında daha etkili müdahale stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyor, hepinize katkılarınız ve katılımlarınız için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Arıner, “Depremden Etkilenen Bölge Halkı ile Dayanışma İçindeyiz”

Proje kapsamında düzenlenen Çalıştayda konuşan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner ise sözlerine, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygı ile anarak başladı. Depremlerden etkilenen tüm bölge halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirten Alacacı Arıner, “UNDP olarak kapsayıcı, yeşil ve sürdürülebilir bir kalkınma için yerel ve ulusal ortaklarla çalışmalarımızı aralıksız devam ettiriyoruz. UNDP, geçim kaynaklarının ve küçük işletmelerin desteklenmesi için TESK ile işbirliğini devam ettirmeyi hedefliyor” dedi.