Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Enflasyon ve Kayıt Dışı Ekonomi Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ve kayıt dışı ekonomi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ekonomik durumu değerlendirirken, alınacak önlemler ve gelecekteki hedefler hakkında detayları öğrenin.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Enflasyon ve Kayıt Dışı Ekonomi Açıklamaları
7 Ağustos 2024 20:00

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede kararlılıklarını vurgulayarak, “Milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu zorlukları gidereceğiz. 2025 yılında ilk rahatlamayı göreceğiz; bu yıl dezenflasyon yılı olacak ve bu süreçte milletimiz çektiğimiz sıkıntıların sonuçlarını görecek” dedi. Şimşek, vergi adaletini sağlamak amacıyla, “Bütün sektörler, özellikle de kayıt dışı sektörler, çok kazananlar, Maliye Bakanlığı tarafından mutlaka denetlenecektir” mesajını verdi.

Mücadelenin Dozu Artacak

Şimşek, A Haber’de katıldığı bir programda, kayıt dışılıkla mücadeleye yönelik denetimlerin her sektörde artırılarak devam edeceğini belirtti. “Kayıt dışılıkla mücadele dışında hiçbir seçeneğimiz yok, bunu açıkça söyleyebilirim. Çünkü vergi oranlarında birçok alanda sınırdayız. Artık vergi oranlarındaki artıştan ziyade, kayıt dışı ile mücadelenin dozunu artıracağız. Çok kazananlardan ve kayıt dışı faaliyet gösterenlerden vergi almak için gerekli tüm önlemleri alacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, yapay zeka destekli vergi müfettişleri hakkında kendisine sunum yapıldığını ifade ederek, vergi mükelleflerinin tamamını denetlemek için teknolojik imkanları en etkin şekilde kullanacaklarını duyurdu. “Sektörleri belirtmek yanıltıcı olabilir. Ancak tüm sektörler, özellikle kayıt dışı olanlar ve çok kazananlar, Maliye Bakanlığı’nın denetiminden geçecektir” dedi.

Zaman Alıyor, Bize İnanın

Enflasyonu düşürme konusundaki kararlılığını yineleyen Şimşek, “Milletimize şu anda yaşadığı sıkıntıları gidermekte kararlıyız. 2025 yılı ilk rahatlama yılı olacak ve bu süreçte milletimiz çektiğimiz zorlukların sonuçlarını görecek. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, bu zorlu bir süreç olacak. Dezenflasyon kolay bir iş değil; zaman alıyor. Ancak milletimiz bize güvensin. Çünkü gerçekten güçlü ve tutarlı bir program geliştirdik” ifadelerini kullandı.

Programı kararlılıkla uyguladıklarını vurgulayan Şimşek, “Cumhurbaşkanımızın desteğiyle bu süreci yürütüyoruz. Siyasi irade ve destek son derece önemli. Cumhurbaşkanı’mızın desteğini ve sabrını çok değerli buluyorum. Çünkü birçok kesimden baskılar söz konusu. Bu durum ekonomilerin genelinde de görülen bir olgudur. Kararlılık ve sabır bizim için büyük bir önem taşıyor. Sonuç almayı hedefliyoruz” dedi.

Yüzde 40 Civarı

Şimşek, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefleri hakkında bilgi vererek, bu yıl için belirledikleri üst bandın yüzde 42 olduğunu hatırlattı. Şu andaki enflasyon gidişatının öngörüleriyle uyumlu olduğunu ve yılı yüzde 40 civarında bir enflasyonla kapatmayı beklediklerini dile getirdi. “Biz buna inanıyoruz, rakamlar da bu durumu destekliyor. Piyasa beklentileri de aslında yüzde 43 civarında” dedi.

Geçici Panik Atak

Pazartesi günü piyasalarda yaşanan dalgalanmalara da değinen Bakan Şimşek, küresel piyasalardaki oynaklık ve çalkantıları “geçici bir panik atağa” benzeterek, merkez üssünün Japonya olmasına rağmen etkilerinin global olduğunu söyledi. Şimşek, “Küresel finansal koşulların bu gelişmeler ışığında gevşemesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin lehine bir durum yaratabilir. Çünkü bu, fon akışını etkileyebilir. Bir taraftan risk iştahının düşük büyüme nedeniyle azalması söz konusu iken, diğer taraftan finansal koşulların gevşemesi yine bizim yararımıza olacaktır. Önemli bir diğer konu ise Türkiye’nin aşırı yabancı pozisyonu bulunmaması. Son bir yıl içinde önemli bir kaynak girişi oldu. Ancak geçmişe ve diğer ülkelere oranla buradaki konsantrasyon riski oldukça düşük. Bu tür çalkantılar Türkiye’yi nasıl etkiler? Herkesin aklındaki soru bu. Bizim bir hikâyemiz var. Bu hikâye, dezenflasyon ve yapısal dönüşüm hikayesidir. Hikayesi olan ülkeler, genelde bu tür olumsuz koşullarda bile nispeten az etkilenebilirler” diye belirtti.