Dolar 34,2544
Euro 37,1000
Altın 3.014,95
BİST 8.858,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Çin’in Doğrudan Yatırımlarında Tarihi Düşüş

Çin’in doğrudan yatırımlarında yaşanan tarihi düşüş, küresel ekonomiyi nasıl etkiliyor? Bu makalede, düşüşün nedenleri, sonuçları ve gelecekteki olası senaryoları derinlemesine inceliyoruz.

Çin’in Doğrudan Yatırımlarında Tarihi Düşüş
12 Ağustos 2024 11:30

Çin’in Doğrudan Yatırımlarındaki Düşüş

Çin Ulusal Döviz İdaresi’nin (SAFE) verilerine göre, ülkenin ödemeler dengesindeki doğrudan yatırım yükümlülükleri 2023 yılının ikinci çeyreğinde yaklaşık 15 milyar dolar azalarak yalnızca ikinci kez negatif bir duruma geriledi. Bu durum, yılın ilk altı ayında doğrudan yatırımların toplamda yaklaşık 5 milyar dolar düşmesiyle birleşti.

Eğer yılın geri kalanında bu düşüş devam ederse, 1990 yılından beri tutulmaya başlanan istatistiklerde ilk kez yıllık net çıkış gerçekleşebilir. 2021 yılında 344 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaşan yabancı yatırımlar, son yıllarda belirgin bir azalma göstermektedir. Bu düşüşün ardında, ekonomideki yavaşlama ve artan jeopolitik gerilimler gibi faktörler yatmaktadır. Bu durum, birçok uluslararası şirketin mevcut pozisyonlarını azaltma kararı almasına neden olmuştur.

Özellikle, ülkede hızlı bir dönüşüm süreci yaşayan elektrikli araç sektöründe, bazı otomotiv firmaları beklenmedik zorluklarla karşılaşmış ve bu da onların yatırımlarını azaltmalarına sebep olmuştur. Çin Ticaret Bakanlığı’nın daha önce yayımladığı veriler, 2023 yılının ilk yarısında yeni doğrudan yatırımların, pandeminin başladığı 2020 yılından bu yana en düşük seviyeye indiğini göstermektedir.