Dolar 34,5977
Euro 36,2410
Altın 2.924,08
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 15°C

Yeni Uygulamalarla Mükelleflere Kolaylık Sağlanacak

Yeni uygulamalar sayesinde mükelleflere sunulan kolaylıklar, vergi süreçlerini hızlandıracak ve daha etkin bir yönetim sağlayacak. Bu yenilikler ile mükellefler, işlemlerini daha pratik bir şekilde gerçekleştirebilecek.

Yeni Uygulamalarla Mükelleflere Kolaylık Sağlanacak
12 Ağustos 2024 13:30

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yürüttüğü yeni uygulama hazırlıkları hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek, bu süreçte mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla bir dizi tebliğ taslağı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bu taslakların kısa süre içinde kamuoyunun görüşüne sunulacağını belirtti.

Şimşek, uyumlu mükelleflerin her zaman yanında olduklarını vurgulayarak, onların yükümlülük ve maliyetlerini azaltmaya yönelik her türlü adımı atacaklarını ifade etti. “Bildirim yükümlülüklerinin azaltılması, vergiye gönüllü uyum ile kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin artırılması ve bürokratik süreçlerin sadeleştirilmesi amacıyla bir dizi uygulamayı devreye alıyoruz,” dedi. Bu kapsamda, gider pusulasını elektronik ortama taşıyacaklarını, e-Defter uygulamasını yaygınlaştıracaklarını, Ba-Bs bildirimlerini kaldıracaklarını ve elektronik tebligatın kapsamını genişleteceklerini duyurdu.

1,6 Milyon Mükellefi İlgilendiren Ba-Bs Bildirimleri Kaldırılacak

Yeni uygulamaların detaylarına ilişkin bilgi veren Şimşek, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin alım ve satımlarının bildirilmesi amacıyla 2008 yılından itibaren aylık dönemler halinde alınmaya başlanan Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılacağını açıkladı. Bu formların bilanço esasına göre defter tutan yaklaşık 1,6 milyon mükellefi ilgilendirdiğini belirten Şimşek, elektronik belge uygulamalarındaki artış ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesiyle bu bildirimlerin gerekliliğinin azaldığını ifade etti. “Bu durumu dikkate alarak, söz konusu bildirim formlarının alınmasına ilişkin uygulamayı yakın zamanda sona erdireceğiz,” dedi.

Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Tüm Mükellefler e-Defter Tutacak

Şimşek, halihazırda bilanço esasına göre defter tutan yaklaşık 720 bin mükellef tarafından kullanılan e-Defter uygulamasının kapsamını genişleteceklerini vurguladı. Hazırlanan taslakla, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil olmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Bu değişiklikle yaklaşık 1 milyon mükellefin uygulamaya dahil olacağını belirtti. Ayrıca, e-Defterlere ilişkin berat dosyalarının gönderilme sürelerinde de değişiklik yapacaklarını kaydetti.

Elektronik Belge Uygulamaları Yaygınlaştırılacak

Vergi mükellefleri tarafından düzenlenmesi gereken fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu gibi toplam 9 belgenin elektronik ortamda düzenlenebildiğini belirten Şimşek, bu belgelerin muhataplarına elektronik olarak iletildiği için zaman ve maliyet açısından önemli tasarruflar sağlandığını ifade etti. “Bu belgelerin arasına gider pusulasının da eklenmesi için bir çalışma yapıyoruz,” diyen Şimşek, bu belgenin hem alıcı hem de satıcı tarafından elektronik ortamda onaylanmasının sağlanması üzerinde durduklarını kaydetti. Ayrıca, e-Müstahsil Makbuzu’nda da benzer bir yöntem kullanılmasının planlandığını belirtti. Bunun yanı sıra, vergi mükellefleri tarafından düzenlenen ve bu yıl için 6 bin 900 lira olan fatura düzenleme limitinin altında kalan faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi hedefleniyor.

e-Tebligat ile Posta Masraflarından 9 Milyar Liralık Tasarruf

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2016 yılında hayata geçirilen e-Tebligat uygulamasının 9,2 milyon kişi tarafından kullanıldığını hatırlatan Şimşek, bu sistem sayesinde tebligatlara ücretsiz olarak internetin olduğu her yerden ve her zaman ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca, kendisine e-Tebligat gönderilen kişilerin anlık olarak SMS ve e-posta ile bilgilendirildiğini söyledi. Şimşek, Başkanlığın e-Tebligat Sistemi’ni Ticaret, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere 8 kamu kurumunun kullandığına dikkat çekerek, 6 farklı kurumla entegrasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. e-Tebligat uygulamasıyla bugüne kadar 166,5 milyon belgenin elektronik ortamda tebliğ edilmesiyle sadece posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf sağlandığını belirtti. “Tebligatlardan hızlı, etkin ve ücretsiz haberdar olunması amacıyla araç alanların da e-Tebligat uygulamasına dahil olmasına ilişkin bir çalışma yapıyoruz. İlk aşamada sıfır araç alanların uygulamaya dahil olması planlanıyor,” diye ekledi.

Mali Müşavirlere Yetki Kolaylığı

Bakan Şimşek, vergi mükelleflerinin beyanname ve bildirimlerinin verilmesi başta olmak üzere vergisel yükümlülüklerinin önemli bir kısmının mali müşavirler tarafından yerine getirildiğine dikkat çekerek, “Yapılması planlanan değişiklikle mükelleflerin, aralarında aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan meslek mensuplarını da Dijital Vergi Dairesi’nde yer alan hizmetlerden yine kendi belirledikleri için işlem yapabilmeleri konusunda yetkilendirebilmeleri söz konusu olacak,” dedi. Böylece mali müşavirlerin mükelleflerin bilgilerine gerek duymadan kendi bilgileri ile Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaparak yetkili oldukları işlemleri mükellefleri adına gerçekleştirebileceğini sözlerine ekledi.