Dolar 34,2544
Euro 37,1000
Altın 3.014,95
BİST 8.858,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Küresel Ekonomik Aktivite ve Altın Fiyatları Üzerine Beklentiler

Küresel ekonomik aktivitenin altın fiyatları üzerindeki etkilerini inceleyin. Ekonomik göstergeler, piyasa dinamikleri ve yatırımcı beklentileri doğrultusunda altın fiyatları için öngörülerimizi keşfedin.

Küresel Ekonomik Aktivite ve Altın Fiyatları Üzerine Beklentiler
12 Ağustos 2024 14:00

Küresel Ekonomik Aktivite Üzerine Beklentiler

ABD’de resesyon endişelerinin azalması, yatırımcıların bu hafta açıklanacak makroekonomik verileri dikkatle takip etmesine neden oldu. Bu verilerin, küresel ekonomik aktivitenin seyrine dair önemli ipuçları sunması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta yüzde 0,5 değer kaybeden altın, ABD’de açıklanacak olan veriler öncesinde pozitif bir seyir izliyor. Spot altın, haftanın ilk işlem gününde ons başına 2.436 dolar seviyesinden işlem görmeye başladı.

Altın fiyatlarının yanı sıra, gram altın da ons altın ve Dolar/TL ile yapılan hesaplamalara göre 2.629 TL seviyesine ulaştı. Piyasaların gözü, Çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyat endeksi raporunda. Beklentilere göre, rakamın Haziran ayından bu yana yüzde 0,2 artması öngörülüyor.

Öte yandan, Fed Üyesi Michelle Bowman, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyon ve işgücü piyasasındaki sürekli güç için hala yukarı yönlü risklerin mevcut olduğunu ifade etti. Bu durum, piyasalarda belirsizlik yaratırken, yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Commodity Futures Trading Commission tarafından yayınlanan son verilere göre, Comex vadeli işlemleriyle işlem yapan hedge fonları, 6 Ağustos’ta sona eren haftada altın üzerindeki yükseliş ihtimallerini beş haftalık düşük seviyeye geriletti. Altının bu yılki yükseliş eğilimini destekleyen başlıca faktörler arasında:

  • Merkez bankalarından gelen artan satın alımlar
  • Çinli tüketicilerin yüksek talebi
  • Orta Doğu ve Ukrayna’daki devam eden çatışmalar

Analistler, bugün ABD’de açıklanacak olan federal bütçe dengesinin de yakından takip edileceğini belirtiyor. Bu verilerin, piyasalardaki dalgalanmaları etkileyebileceği düşünülüyor.