Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

HSBC’nin Türkiye Ekonomisi Üzerine Analizi

HSBC’nin Türkiye ekonomisi üzerine yaptığı derinlemesine analiz, ekonomik büyüme, enflasyon ve piyasa dinamiklerini ele alıyor. Türkiye’nin ekonomik geleceği hakkında kapsamlı bilgiler için bu yazıyı keşfedin.

HSBC’nin Türkiye Ekonomisi Üzerine Analizi
13 Ağustos 2024 01:30

HSBC’nin Türkiye Ekonomisi Üzerine Değerlendirmesi

Banka, yayınladığı raporda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ilk faiz indirimini 2025’in ilk çeyreğinde gerçekleştireceğini öngörüyor. HSBC, 2024 yılının sonunda faizin %50 seviyesine ulaşacağını tahmin ederken, 2025’in ilk çeyreğinde bu oranın %45’e, ikinci çeyrekte ise %40’a düşeceğini bekliyor.

HSBC raporunda, Türkiye’nin döviz kurlarındaki gelişmeleri ve yerel para birimi olan Türk Lirası’nın (TL) durumu ile ilgili şu değerlendirmelere yer verildi:

  • Olumlu Yerel Hikaye: TL ve Güney Afrika Randı (ZAR), yurt içinde olumlu hikayeler sunmaya devam etmektedir.
  • TCMB’nin Duruşu: Türk Merkez Bankası, şahin duruşundan sapmamış ve yılın geri kalanında politika yaklaşımında herhangi bir değişiklik yapılmayacağına dair net bir iletişim kurmuştur.
  • Para Politikası: Şu an için TCMB’nin temel odak noktası, enflasyondaki düşüşün ve dolarsızlaşmanın sürekliliğini sağlamak adına para politikası sıkılığını korumaktır. Bu bağlamda, aşırı TL likiditesinin azaltılması büyük önem taşımaktadır.
  • Reel Döviz Değerlenmesi: USD-TRY paritesinde daha yüksek bir hareketin gerekli olacağına dair bir bilincin oluşturulması gerektiğini belirtmekle birlikte, orta vadede TL için yapıcı bir bakış açısının devam ettiğini vurgulamaktadır.