Dolar 34,2400
Euro 37,0704
Altın 3.017,50
BİST 8.919,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi’nde Düşüş: Ekonomik Görünüm Kötüleşiyor

ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi’nde yaşanan düşüş, ekonomik görünümün kötüleştiğini gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun piyasalara etkilerini ve gelecekteki ekonomik gelişmeleri değerlendiriyor.

ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi’nde Düşüş: Ekonomik Görünüm Kötüleşiyor
14 Ağustos 2024 02:30

ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi’nde Düşüş

Ülkede ZEW ekonomik beklenti endeksi, Ağustos ayında 41,8 değerinden 19,2’ye gerileyerek önemli bir düşüş kaydetti. Uzmanlar, bu endeksin 34 seviyeleri civarında bir değer almasını bekliyorlardı. Bunun yanı sıra, cari koşullar endeksi de eksi 77,3 ile tahminlerin üzerinde bir düşüş gösterdi; önceki ay bu değer eksi 68,9 olarak belirlenmişti.

ZEW Başkanı Achim Wambach, ülkedeki ekonomik görünümün kötüleştiğini vurgulayarak, “Ekonomik beklentiler, hala para politikalarına dair yüksek belirsizlikten, ABD ekonomisinde hayal kırıklığı yaratan verilerden ve Ortadoğu’da gerilimin artma ihtimalinden etkileniyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

Son haftalarda açıklanan veriler, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan bu ülkedeki ekonomik gidişat konusunda ciddi soru işaretleri oluşturdu. Özellikle, 2. çeyrekte beklenmedik bir şekilde %0,1 oranında bir daralma yaşanması dikkat çekti. Temmuz ayında ise özel sektör aktivitesinde herhangi bir iyileşme gözlemlenmedi.

Bununla birlikte, son dönemlerde bazı olumlu verilerin de ortaya çıkması dikkatleri üzerine çekti. Ülkede, fabrika siparişleri ve sanayi üretimi Haziran ayında artış gösterdi. Ancak, ihracattaki devam eden zayıflık, imalat sanayindeki sıkıntıların henüz sona ermediğine işaret ediyor.