Dolar 34,2585
Euro 37,0894
Altın 3.003,80
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

İngiltere’de Temmuz Ayı Enflasyon Raporu: Yıllık Enflasyon Artışı

İngiltere’de Temmuz ayı enflasyon raporu açıklandı. Yıllık enflasyon artışı, ekonomik etkiler ve piyasa beklentileri üzerine detaylı bir analiz. En son verilerle İngiltere’nin mali durumu hakkında bilgi edinin.

İngiltere’de Temmuz Ayı Enflasyon Raporu: Yıllık Enflasyon Artışı
15 Ağustos 2024 08:00

İngiltere’de Temmuz Ayı Enflasyon Raporu

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Temmuz ayına ait tüketici fiyatlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, Mayıs ve Haziran aylarında %2 olarak kaydedilen yıllık enflasyon, Temmuz ayında %2,2 seviyesine yükselerek, Aralık 2023’ten bu yana ilk defa artış göstermiş oldu. Ekonomistlerin beklentileri ise yıllık enflasyonun Temmuz ayında %2,3 olacağı yönündeydi.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışında, özellikle elektrik ve gaz fiyatlarının belirleyici bir rol oynadığı gözlemlendi. Enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutarak hesaplanan çekirdek enflasyon ise Temmuz ayı itibarıyla yıllık bazda %3,3 olarak belirlendi. Bu oran, Haziran ayında %3,5 seviyesinde bulunmaktaydı.

İngiltere Merkez Bankası’nın para politikası kararları açısından büyük bir önem taşıyan hizmet sektörü enflasyonu ise geçen ay %5,2 olarak ölçüldü. Haziran ayında bu oran %5,7 olarak kaydedilmişti. ONS Başekonomisti Grant Fitzner, bu verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki sınırlı düşüşlerin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtirken, bu durumun otel maliyetlerindeki azalma ile kısmen dengelendiğini ifade etti.

Ayrıca Fitzner, fabrikalardan çıkan ürünlerin fiyatlarındaki yavaşlamaya rağmen ham madde maliyetlerinde bir yılın üzerinde bir süreden sonra ilk defa bir artış görüldüğünü de vurguladı.