Dolar 34,2418
Euro 37,0780
Altın 3.013,52
BİST 8.882,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Dijital Teknolojinin Elektrik Tüketimi Üzerindeki Etkisi

Dijital teknolojinin elektrik tüketimi üzerindeki etkilerini keşfedin. Enerji verimliliği, sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin çevresel sonuçları hakkında bilgi edinin. Gelecekteki enerji tüketim trendlerini anlamak için önemli bir rehber.

Dijital Teknolojinin Elektrik Tüketimi Üzerindeki Etkisi
16 Ağustos 2024 00:30

Dijital Teknolojinin Yükselişi ve Elektrik Tüketimi

Dijital teknoloji alanındaki son gelişmeler, bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin büyüklüğünü her geçen gün artırıyor. Companies Market Cap verilerine göre, aralarında Google, Apple ve Microsoft gibi devlerin bulunduğu en değerli 10 teknoloji şirketinin piyasa değeri, 2023 yılı itibarıyla 17,6 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) sahip olan Çin’i geride bırakmıştır. Teknoloji sektöründeki bu devler, aynı zamanda sahip oldukları servetlerle de en zenginler listelerinin zirvesinde yer almaya devam etmektedir. Özellikle ABD’li iş insanı Elon Musk, Bloomberg Billionaires Index verilerine göre 227 milyar dolarlık servetiyle bu listede ilk sıradadır. Listenin ilk 10’unda yer alan diğer iş insanlarının 8’inin teknoloji sektöründe yer aldığı görülmektedir.

Google ve Microsoft’un Elektrik Tüketimi

Teknoloji şirketlerinin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak, tükettikleri elektrik miktarı da önemli bir artış göstermektedir. AA’nın Visual Capitalist sitesinden derlediği verilere göre, Google ve Microsoft her biri yıllık olarak 24 teravatsaat elektrik tüketmektedir. Bu iki teknoloji devi, aralarında 11 milyon nüfusa sahip Ürdün (20 teravatsaat), 400 bin nüfuslu İzlanda (19 teravatsaat), 34 milyon nüfuslu Gana (19 teravatsaat) ve 26 milyon nüfuslu Kuzey Kore (18 teravatsaat) gibi ülkelerden daha fazla elektrik tüketmektedir. İki şirketin toplam elektrik tüketimi 48 teravatsaate ulaşmakta olup, bu rakam nüfusu 223 milyon olan Nijerya’nın (31 teravatsaat) toplam elektrik tüketiminden daha fazladır.

Listede yer alan diğer teknoloji şirketleri arasında Meta’nın 12 teravatsaat, Apple’ın 2 teravatsaat ve Nvidia’nın 0,5 teravatsaat elektrik tükettiği belirtilmektedir. Büyük teknoloji şirketlerinin elektrik tüketiminin büyük bir kısmı, sahip oldukları veri merkezleri kaynaklıdır. Google’ın yayımladığı 2024 Çevre Raporu’na göre, veri merkezlerinin elektrik kullanımı 2023 yılında yüzde 17 oranında artış göstermiştir. Google’ın veri merkezi, küresel çapta veri merkezlerinin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 10’una denk gelmektedir. Microsoft ise son dört yılda yapay zeka alanındaki gelişmelerle birlikte büyük bir sıçrama yaşamıştır; 2020 yılında 11 teravatsaat elektrik tüketen şirket, bu süre zarfında elektrik tüketimini iki katından fazla artırarak 24 teravatsaate ulaşmıştır.