Dolar 34,2544
Euro 37,1000
Altın 3.014,95
BİST 8.858,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Eurostat 2024 İkinci Çeyrek GSYH ve İstihdam Verilerini Açıkladı

Eurostat, 2024 yılı ikinci çeyrek GSYH ve istihdam verilerini açıkladı. Ekonomik büyüme ve işgücü piyasasındaki değişiklikler hakkında detaylı bilgiler ve analizler için makalemizi okuyun.

Eurostat 2024 İkinci Çeyrek GSYH ve İstihdam Verilerini Açıkladı
16 Ağustos 2024 03:00

Eurostat’tan GSYH ve İstihdam Verileri

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ile Euro Bölgesi’ne ait 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ve istihdam öncü verilerini yayınladı. Bu verilere göre, 20 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2024’ün ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Ayrıca, Euro Bölgesi’nde GSYH, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 0,6 oranında bir yükseliş yaşadı.

Piyasa analistlerinin beklentileri doğrultusunda, Euro Bölgesi’ndeki GSYH’nin çeyreklik bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 0,6 artması öngörülüyordu. Açıklanan verilerin piyasa beklentileriyle örtüşmesi dikkat çekici bir durum olarak değerlendirildi.

AB genelinde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2024’ün ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 0,8 oranında bir artış kaydetti. Ancak, GSYH’nin bölgesel dağılımına bakıldığında, ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre Almanya’da yüzde 0,1 bir azalma görülürken, Fransa’da yüzde 0,3, İtalya’da yüzde 0,2 ve İspanya’da yüzde 0,8 oranında bir artış yaşandı.

GSYH, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre ise Almanya’da yüzde 0,1 gerilerken, Fransa’da yüzde 1,1, İtalya’da yüzde 0,9 ve İspanya’da yüzde 2,9 oranında bir yükseliş kaydedildi.

İstihdam verilerine gelince, Euro Bölgesi’nde ikinci çeyrek itibarıyla istihdam, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 artış gösterdi. Geçen yılın aynı çeyreğine göre ise istihdamda yüzde 0,8 oranında bir artış gerçekleşti. AB genelinde ise ikinci çeyrekte istihdam, önceki çeyreğe göre yüzde 0,2, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 0,7 oranında bir yükseliş sergiledi.