Dolar 34,2544
Euro 37,1000
Altın 3.014,95
BİST 8.858,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

ABD Tüketici ve Üretici Fiyat Verileri: Temmuz 2023 Raporu

Temmuz 2023’te ABD’deki tüketici ve üretici fiyat verilerini keşfedin. Bu rapor, enflasyon trendleri, fiyat değişimleri ve ekonomik gelişmeler hakkında kapsamlı bilgiler sunarak, piyasa dinamiklerini anlamanıza yardımcı olacak.

ABD Tüketici ve Üretici Fiyat Verileri: Temmuz 2023 Raporu
16 Ağustos 2024 05:30

ABD Tüketici Fiyat Verileri Açıklandı

ABD Çalışma Bakanlığı, Temmuz ayına dair tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini duyurdu. Bu verilere göre, tüketici fiyatları Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında bir artış göstermiştir. Piyasa analistleri, bu dönemde TÜFE’nin yine yüzde 0,2 artmasını bekliyordu. Ülkede yıllık bazda ise TÜFE, Temmuz ayında yüzde 2,9 artış kaydetti. Bu sonuç, analistlerin tahmin ettiği yüzde 3,0 seviyesinin altında gerçekleşmiş oldu.

Öte yandan, ABD’de enflasyon Haziran ayında aylık bazda yüzde 0,1 düşmüş ve yıllık olarak yüzde 3,0 artış göstermişti. Ülkede, enerji ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları dışlayan çekirdek TÜFE ise Temmuz ayında aylık yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,2 artış gösterdi.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Verileri

ABD’de ÜFE beklentilerin altında gerçekleşti Salı günü açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Temmuz ayında aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artış gösterdi. Bu artış, piyasa beklentilerinin altında kalmış durumda. Analistler, bu verilerin fiyat baskılarının azaldığını gösterdiğini ve bu durumun, yavaşlayan iş gücü piyasasına ilişkin endişeleri artırarak, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) olası faiz indirimlerini desteklediğini ifade etti.

Söz konusu gelişmeler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek ay Fed’in 50 baz puanlık bir faiz indirimine gideceği beklentisini güçlendirmiştir. Ayrıca, yıl sonuna kadar bankanın toplamda 100 baz puan faiz indirmesi öngörülüyor. Fed Atlanta Bankası Başkanı Raphael Bostic, Salı günü yaptığı açıklamada, faiz oranlarında bir indirimi desteklemek için biraz daha fazla veri görmeleri gerektiğini belirtti. Bostic, Fed’in “yıl sonuna kadar” muhtemelen faiz indirimine hazır olacağını da vurguladı.