Dolar 34,2544
Euro 37,1000
Altın 3.014,95
BİST 8.858,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Asya-Pasifik Piyasalarında Japonya’nın Güçlü Büyümesi

Asya-Pasifik piyasalarında Japonya’nın güçlü büyümesi, ekonomik dinamikler, yenilikçi teknolojiler ve uluslararası işbirlikleri ile şekilleniyor. Bu yazıda, Japonya’nın bölgedeki etkisini ve gelecekteki potansiyelini keşfedin.

Asya-Pasifik Piyasalarında Japonya’nın Güçlü Büyümesi
18 Ağustos 2024 02:00

Asya-Pasifik Piyasalarında Yükseliş

Asya-Pasifik piyasaları, Japonya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydetmesiyle birlikte Perşembe günü önemli ölçüde yükseliş gösterdi. Japonya’nın ikinci çeyrek GSYİH büyümesi, ekonomistlerin tahmin ettiği yüzde 0,5’lik artışın üzerinde, önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 oranında bir artışla gerçekleşti. Bu durum, ilk çeyrekteki revize edilmiş yüzde 0,6’lık düşüşün ardından büyük bir iyileşme anlamına geliyor.

Çin’den gelen veriler de dikkat çekiciydi. Ülkede perakende satışları, yıllık bazda yüzde 2,7 artış göstererek ekonomistlerin yüzde 2,6’lık büyüme tahminlerini geride bıraktı. Ancak, sanayi üretimi, yüzde 5,2’lik beklentilere rağmen yalnızca yüzde 5,1 oranında bir artış kaydetti. Ayrıca, kentsel işsizlik oranı, Haziran ayındaki yüzde 5 seviyesinden hafif bir artışla yüzde 5,2’ye yükseldi.

Bu olumlu ekonomik verilerin etkisiyle Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Topix endeksi ise yüzde 0,9 oranında değer kazandı. Diğer yandan, Avustralya’da S&P/ASX 200 endeksi, Temmuz ayındaki işsizlik oranının 0,1 puan artarak yüzde 4,2’ye çıkmasının ardından marjinal bir yükseliş gösterdi.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 0,7 düşüş yaşarken, Çin anakarasında CSI 300 endeksi yüzde 0,24 oranında bir gerileme kaydetti. Güney Kore ve Hindistan piyasaları ise resmi tatil nedeniyle kapalı kalmaya devam etti.