Dolar 34,2400
Euro 37,0704
Altın 3.017,50
BİST 8.919,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

ABD Tüketici Enflasyonu ve Faiz İndirim Tartışmaları

ABD’deki tüketici enflasyonu ve faiz indirim tartışmaları, ekonominin gidişatını nasıl etkiliyor? Bu makalede, enflasyonun nedenleri, merkez bankası politikaları ve piyasa tepkileri üzerine derinlemesine bir analiz sunuyoruz.

ABD Tüketici Enflasyonu ve Faiz İndirim Tartışmaları
18 Ağustos 2024 04:30

Dün ABD’de açıklanan temmuz ayı tüketici enflasyonu verisi, piyasalarda büyük bir sürpriz yaratmadı. Bu durum, yatırımcıların eylülde gerçekleştirilebilecek bir faiz indiriminin boyutunu tartışmalarına neden oldu. Morgan Stanley’e bağlı E*Trade’den Chris Larkin, “Şimdi asıl soru, Fed’in önümüzdeki ay faizleri 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı indireceği. Eğer önümüzdeki beş hafta boyunca yayımlanacak verilerin çoğu, ekonominin yavaşladığını gösterirse, Fed daha agresif bir indirime gitmeyi düşünebilir” şeklinde yorumda bulundu.

Principal Asset Management’tan Seema Shah, TÜFE verisinin, Fed’in eylülde faiz indirim döngüsüne başlamasına yönelik enflasyon kaynaklı engelleri kaldırdığını belirtti. Ancak Shah, bu verinin 50 baz puanlık bir indirim için aciliyetin sınırlı olduğunu da vurguladı. Evercore’dan Krishna Guha ise Fed’in artık “enflasyon verisi odaklı” olmaktan çıkıp “istihdam verisi odaklı” bir yaklaşım sergileyeceğini öngördü. Guha, bir sonraki tarım dışı istihdam verisinin eylül ayındaki karar üzerinde belirleyici bir rol oynayacağını ifade etti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, işgücü piyasasıyla ilgili enflasyondan daha fazla endişe taşıdığını dile getirdi. Goolsbee, Bloomberg News’e verdiği röportajda mevcut faiz oranlarının, yalnızca ekonominin aşırı ısındığı bir ortamda uygun olabileceğini belirterek, “Şu anda mevcut oranlar oldukça kısıtlayıcı” ifadesini kullandı. Goolsbee, Fed’in eylülde gerçekleştireceği olası bir faiz indirimi hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Öte yandan, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Financial Times’a verdiği mülakatta eylül ayında bir faiz indirimine “açık” olduğunu söyledi. Bostic, “İşgücü piyasasında soğuma işaretleri görüldüğü için Fed’in para politikasını gevşetmekte geç kalmayı göze alamaz” şeklinde görüş belirtti.