Dolar 34,2617
Euro 37,0456
Altın 3.013,19
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

TEPAV Perakende Güven Endeksi Temmuz 2024 Raporu

TEPAV Perakende Güven Endeksi Temmuz 2024 Raporu, perakende sektöründeki güven düzeyini analiz ediyor. Tüketici beklentileri, ekonomik göstergeler ve sektörel trendler hakkında güncel bilgiler sunuyor. Detaylar için raporu inceleyin.

TEPAV Perakende Güven Endeksi Temmuz 2024 Raporu
18 Ağustos 2024 05:30

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE) Temmuz 2024 Raporu

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 175. sayısını yayımladı. Yapılan değerlendirmelere göre, TEPE, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 8,7 puanlık bir artış göstermesine rağmen, bir önceki aya kıyasla 0,3 puanlık bir azalma ile -8,1 puan değerini alarak negatif seyrini sürdürmüştür.

İşlerin Durumuna İlişkin Değerlendirmeler İyimser

Temmuz 2024 itibarıyla, işlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik yapılan değerlendirmelerde, TEPE anketi katılımcıları -29,0 puan değerini alarak Haziran 2024’e göre 0,5 puan, Temmuz 2023’e göre ise 30,9 puanlık bir artış göstermiştir. Katılımcıların yüzde 24’ü, geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde bir artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 54,5 olarak belirlenmiştir. İşlerinde bir değişiklik olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 21,5 olmuştur.

TEPE anketine katılan perakendeciler arasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Temmuz 2024’te yüzde 58,8’den yüzde 56’ya gerilemiştir. Önümüzdeki 3 ayda işlerinde bir iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 38’den yüzde 35’e düşmüştür. Ayrıca, önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyenlerin oranı yüzde 66,8 olarak kaydedilmiştir.

En Fazla Artış Tekstil, Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Temmuz 2024’te, geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ile “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerinde gerçekleşmiştir. Diğer yandan, “akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye vb.” gibi diğer sektörler ile “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “motorlu taşıtlar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” gibi sektörler ise ortalamanın altında kalmıştır.

Perakende Güveni En Fazla Kuzeydoğu Anadolu’da Yükseldi

Perakende güvenine bölgeler itibarıyla bakıldığında, Temmuz 2024’te Kuzeydoğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Marmara, İstanbul, Batı Anadolu ve Ortadoğu Anadolu bölgelerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, Orta Anadolu, Ege, Batı Karadeniz, Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Batı Marmara bölgelerinde ise ortalamanın altında bir performans gözlemlenmiştir.