Dolar 34,2544
Euro 37,1000
Altın 3.014,95
BİST 8.858,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Küresel Piyasalarda Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Küresel piyasalarda altın fiyatlarını etkileyen temel faktörleri keşfedin. Ekonomik göstergeler, jeopolitik gelişmeler ve piyasa dinamikleri hakkında bilgi edinin. Altın yatırımınızı bilinçli bir şekilde yönlendirin.

Küresel Piyasalarda Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
20 Ağustos 2024 00:14

Küresel Piyasalarda Altın Fiyatlarına Yön Veren Faktörler

Küresel piyasalarda bu hafta yatırımcıların dikkatleri, Jackson Hole toplantısına odaklanmış durumda. Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu toplantıda yapacağı konuşmanın, faiz politikalarına dair önemli ipuçları sunması bekleniyor. Bu durum, altın fiyatlarına dair tahminlerde yeni zirvelerin gündeme gelmesine yol açıyor.

Altının güvenli liman olarak çekiciliğine vurgu yapan BMI Baş Emtia Analisti Sabrin Chowdhury, 2024 yılının ‘altının birden fazla zirveye ulaşmasının beklendiği bir yıl’ olacağına dikkat çekti. Chowdhury, 2024’ün seçim yılı olmasının yanı sıra, Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik olası saldırılarına ve Orta Doğu’daki artan gerilimlere atıfta bulunarak, “Altın belirsizlikten güç alıyor ve belirsizlik zirvede” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin bu ayın başlarında Tahran’da öldürülmesinin ardından İran’ın misilleme sözü vermesi, İsrail ve İran arasında doğrudan bir çatışmanın eşiğine gelindiğini gösteriyor. Bu durum, İsrail ordusunun yüksek alarm seviyesine geçmesine ve ABD’nin müttefikinin savunmasını desteklemek amacıyla bölgeye güdümlü füze denizaltısı göndermesine neden oldu.

Altın fiyatlarına yön veren diğer bir önemli faktör ise, Fed’in faiz indirimi politikası. Temmuz ayındaki Fed toplantısı, gelecek ay için faiz indiriminin masada olduğuna dair yatırımcı güvenini artırmış durumda. BMI analisti, “Fed muhtemelen gelecek ay faiz indirimine başladığında altının ons başına fiyatı 2.700 dolara ulaşabilir” ifadelerini kullandı. Düşük faiz oranları, altın satın almanın fırsat maliyetini azaltarak, Hazine tahvilleri gibi faiz getiren alternatif varlıklara kıyasla altını daha cazip hale getiriyor.

Ayrıca, Citi analistleri, altın yatırımcı duyarlılığının üç ila altı aylık dönem içinde yükselişe geçmeye hazır olduğunu belirtti. Banka, 2025 ortası itibarıyla altının ons başına 3.000 dolara ulaşabileceğini öngörürken, dördüncü çeyrekte değerli metalin ons başına fiyatının 2.550 dolar seviyesine gerilemesini bekliyor.