Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

TCMB’nin Faiz Kararları ve Ekonomist Beklentileri

TCMB’nin faiz kararları, piyasa dinamikleri ve ekonomistlerin beklentileri üzerine derinlemesine bir analiz. Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında bilgi edinmek ve güncel gelişmeleri takip etmek için bu içeriği kaçırmayın.

TCMB’nin Faiz Kararları ve Ekonomist Beklentileri
21 Ağustos 2024 02:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Faiz Kararları Bekleniyor

Gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıklayacağı para politikası kararlarına odaklanmış durumda. Merkez Bankası, faiz kararını bugün saat 14.00’te duyuracak. Bu kritik açıklama öncesinde, piyasa katılımcıları ve ekonomistler arasında yoğun bir beklenti oluşmuş durumda.

Ekonomistlerin Faiz Beklentileri

AA Finans’ın düzenlediği beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, TCMB’nin ağustos ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmasını öngörüyor. Bu durum, piyasalarda genel olarak faiz oranlarının istikrarlı kalacağına dair bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerine baktığımızda, ortalama rakamın yüzde 46,50 olarak hesaplandığı görülüyor. Bu, yıl sonuna yaklaşırken faiz oranlarında bir düşüş olabileceğine dair sinyaller veriyor.

  • TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre:
    • Politika faizi için cari ay sonu beklentisi: %50
    • 3 ay sonrası için beklenti: %48,10
    • 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi: %33,30 (önceki: %34,57)

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Bu durum, TCMB’nin enflasyonla mücadele ve ekonomik istikrarı sağlama hedefleri doğrultusunda dikkatli adımlar atmaya devam ettiğini göstermektedir.