Dolar 34,2606
Euro 37,1138
Altın 3.015,90
BİST 8.852,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

CHP, Kripto Varlıklar Üzerine Anayasa Mahkemesi’ne Başvurdu

CHP, kripto varlıkların hukuki durumunu belirlemek için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Bu adım, Türkiye’deki kripto para düzenlemeleri ve geleceği açısından önemli bir gelişmeyi temsil ediyor.

CHP, Kripto Varlıklar Üzerine Anayasa Mahkemesi’ne Başvurdu
23 Ağustos 2024 03:00

CHP’den Kripto Varlıklar Üzerine Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, kripto varlıklar ile ilgili olarak Sermaye Piyasası Kanunu‘nda gerçekleştirilen düzenlemelerin bazı maddelerinin kamu yararına aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını duyurdu. Günaydın, 26 Haziran 2024 tarihli ve 7518 sayılı kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açtıkları davanın ayrıntılarını paylaştı.

Başvuruda, söz konusu düzenlemenin rekabeti bozduğuna, ifade özgürlüğünü kısıtladığına ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerine yönelik hukuki belirsizlik oluşturduğuna dikkat çekildi. Günaydın, açıklamasında başvuru gerekçelerini detaylandırarak, düzenlemenin kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yapısını ve işleyişini derinden etkileyecek nitelikte olduğunu ifade etti. Özellikle, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ortaklık yapısının niteliklerini yitirmesi durumunda, mevcut paylarını devretmelerine yönelik işlemlerinin yasal ölçüt olmadan belirlenmesinin rekabetçi piyasa yapısını bozma riski taşıdığını vurguladı.

Günaydın, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) bu düzenlemeler aracılığıyla ifade özgürlüğünü kısıtlayacak kararlar alabileceğine ve bunun sonucunda hukuki güvenliğin zedelenebileceğine dikkat çekti. Başvurunun son bölümünde, kanundaki belirsizlikler nedeniyle kripto varlık hizmet sağlayıcılarının çalışanlarının hak, yetki, görev ve sorumluluklarının net bir şekilde tanımlanmadığını ifade ederek, bu düzenlemenin genel olarak piyasa yapısını olumsuz etkileyebileceğini ve kamu yararına aykırı olduğunu savundu.

Ayrıca, sosyal medya platformu X üzerinden de konuya ilişkin açıklama yapan Günaydın, “İptal ve yürürlüğü durdurma taleplerimiz ile gerekçeleri aşağıdaki gibidir” diyerek şu maddeleri sıraladı:

  • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yapısının ve faaliyetlerinin düzenlenmesi,
  • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ortaklarının (ortak olabilmek için gerekli) niteliklerini kaybetmeleri durumunda mevcut paylarını devretmelerine yönelik işlemlerin belirlenmesi,
  • Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile müşterileri arasında yapılacak sözleşmenin usul ve esaslarının yasal ölçüt olmadan ve rekabetçi piyasa yapısını bozacak şekilde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenmesi,
  • Sermaye Piyasası Kurulu’nun ifade özgürlüğünü kısıtlayacak biçimde içeriklerin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verebilmesi,
  • Kendisine çeşitli hak, yetki, görev ve sorumluluk yüklenen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının çalışanlarının, kanun düzeyinde net bir şekilde tanımlanmaması.