Dolar 34,2589
Euro 37,0868
Altın 3.004,07
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

İkinci El Otomobil Pazarında Yeni Düzenlemeler

İkinci el otomobil pazarında yapılan yeni düzenlemeler, alıcı ve satıcıların haklarını koruyarak güvenli bir ticaret ortamı oluşturmayı hedefliyor. Bu değişiklikler, piyasa dinamiklerini nasıl etkileyecek? Detaylar için tıklayın!

İkinci El Otomobil Pazarında Yeni Düzenlemeler
27 Ağustos 2024 23:14

Haber Merkezi – Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil pazarında önemli bir değişiklik yaparak yeni düzenlemeleri devreye soktu. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle birlikte, ikinci el otomobil satışı gerçekleştirmek isteyen işletmelerin artık mutlaka bir yetki belgesi alması gerekecek. Bu karar, otomobil fiyatlarında yaşanan fahiş artışların yanı sıra, piyasada oluşan haksız rekabetin önlenmesi amacıyla alındı.

İkinci El Otomobil Pazarında Yeni Düzenlemeler

İkinci El Araç Satışı İçin Yeni Kurallar

Ticaret Bakanlığı’nın motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmeliğinde, ikinci el araç satışı yapan işletmelerin ilan verirken uyması gereken kurallar şu şekilde sıralanmıştır:

İkinci El Otomobil Pazarında Yeni Düzenlemeler

  • Yetki belgesi numarası ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanı gibi bilgileri güncel olarak ilanlarda belirtmek.
  • Üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgeler kullanmaktan kaçınmak.
  • İkinci el motorlu kara taşıtının satışı, taşıt teslim belgesi süresinin sona ermesi veya ilan verme yetkisinin bitmesi durumunda, ilan faaliyetlerine derhal son vermek.

İnternet Platformlarının Denetimi

Ayrıca, başkalarına ait motorlu kara taşıtlarının pazarlama ve satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan platformların uyması gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır:

  • İşletmelerin üyelik veya kaydının yapılmasından önce, Bilgi Sistemi üzerinden yetki belgesi kontrolü yapmak ve yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin kaydına izin vermemek.
  • Gerçek kişilerin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarasını; tüzel kişilerin unvanı ve telefon numarasını, ilanın yayımlanmasından önce doğrulamak.
  • Her takvim yılında en az bir kez bu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek, güncellemelerini sağlamak ve bu verileri beş yıl süreyle saklamak.
  • İlan veren gerçek kişilerin ad soyad bilgilerinin tam ad ve soyadı ya da baş harfleri ile birlikte, varsa tescil edilmiş işletme adını, tüzel kişilerin ise tescil edilmiş unvanını ve varsa işletme adını içerecek şekilde göstermelerini sağlamak.
  • İlana konu taşıtın, ilan veren kişiye veya ilan verenin birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ya da eşine ait olduğunu ya da ilanı veren kişinin, ilanı konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiğini, ilanı yayımlamadan önce Bakanlığın elektronik sistemleri üzerinden doğrulamak.
  • İlanlara yönelik talep ve şikayetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletilebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkanı sunmak; bu taleplerin etkin bir şekilde yönetilerek sonuçlandırılmasını sağlamak.
  • Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik gerekli tedbirleri almak.