Dolar 34,2589
Euro 37,0868
Altın 3.004,07
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Bankacılık Sektöründe Tarım Kredileri ve Dijital Dönüşüm

Bankacılık sektöründe tarım kredileri ve dijital dönüşümün etkilerini keşfedin. Tarım finansmanında yenilikçi çözümler ve dijital teknolojilerin sağladığı fırsatlarla sektördeki gelişmeleri takip edin.

Bankacılık Sektöründe Tarım Kredileri ve Dijital Dönüşüm
28 Ağustos 2024 00:02

Bankacılık Sektöründe Tarım Kredileri

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından sağlanan verilere göre, bankacılık sektörünün tarım alanında faaliyet gösteren firmalara sunduğu kredilerin toplam stoku 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla 689 milyar 149 milyon lira seviyesine ulaştı. 2023 yılının sonuna gelindiğinde 582 milyar 48,4 milyon lira olan nakdi kredi stoku, sadece altı ay içinde yüzde 18,4 oranında bir artış gösterdi. Bu süre zarfında kredi stokunda 107 milyar 100 milyon liralık bir artış meydana geldi.

Havyansal Üretim Kredileri

Ziraat Bankası’ndan elde edilen bilgilere göre, banka ‘Tarım Ekosisteminin Finansmanı’ stratejisi çerçevesinde 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde 42 bini yeni çiftçi olmak üzere toplam 574 bin üreticiye 200 milyar liralık yeni kredi kullandırdı. Bankanın tarımsal alanda kredi kullandırdığı toplam üretici sayısı 1 milyonu aşarken, toplam kredi tutarı ise 500 milyar lirayı geçerek tarımsal kredilerdeki yıllık artış oranını yüzde 35’e çıkardı.

Ziraat Bankası’nın tarımsal kredilerdeki sektör payı yüzde 70’i geçerken, bu kredi portföyünde hayvansal üretim kredileri yüzde 45’lik payla en çok kullandırılan ürünler arasında yer aldı. Bu kredileri sırasıyla bitkisel üretim, tarımsal mekanizasyon ve diğer üretim konuları izledi.

DenizBank’ın Tarım Kredileri Değerlendirmesi

DenizBank KOBİ Bankacılığı, Tarım Bankacılığı ve Kamu Finansmanı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Engin Eskiduman, tarım kredileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 160’lık bir artış elde ettiklerini belirtti. Bu artışın, hem enflasyon etkisi hem de geçen yıl uygulanan regülasyonların katkısıyla gerçekleştiğini vurguladı.

Tarım sektöründeki her tarımsal ürünün kendine özgü dinamiklere ve değişken nakit akışına sahip olduğunu ifade eden Eskiduman, “DenizBank olarak, ülkemizde üretilen ve ekonomik değere sahip 300’den fazla tarımsal ürün için finansal destek sağlıyoruz. 2024’ün ilk yarısında en çok tercih edilen ürünlerimiz arasında Tarımsal Eşit Taksitli Krediler ve Üretici Kart öne çıkıyor. Haziran 2024 itibarıyla özel bankalar arasında yüzde 48,4 pazar payına sahibiz ve 75 milyar lira kredi ile lider konumdayız.”

Dijital Dönüşüm ve Akıllı Tarım Uygulamaları

Ayrıca, akıllı tarım ve bu alandaki teknolojik çözümlere yoğunlaştıklarını belirten Eskiduman, “Sadece bu amaçla hayata geçirdiğimiz ‘Deniz’den Toprağa’ isimli bir platformumuz var. Bu platform sayesinde üreticilerimize her an tarıma dair öneriler, uydu görüntüleri ve yetiştiricilik tavsiyeleri sunuyoruz. Aynı zamanda, onlardan gelen bilgi taleplerini de en kısa sürede karşılayabiliyoruz. Tamamen DenizBank kaynaklarıyla, gelir elde etmeden geliştirdiğimiz bu platform, tarımda dijital dönüşümün amiral gemilerinden biri olarak öne çıkıyor.”