Dolar 34,2544
Euro 37,1000
Altın 3.014,95
BİST 8.858,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Kanada’nın Çinli Elektrikli Araçlara Gümrük Vergisi Kararı

Kanada, Çinli elektrikli araçlara yönelik gümrük vergisi kararını açıkladı. Bu kararın etkileri, otomotiv sektörü ve çevre dostu ulaşım politikaları üzerindeki yansımalarıyla birlikte inceleniyor.

Kanada’nın Çinli Elektrikli Araçlara Gümrük Vergisi Kararı
28 Ağustos 2024 09:30

Kanada’dan Çinli Elektrikli Araçlara Gümrük Vergisi

Kanada'dan Çinli Elektrikli Araçlara Gümrük Vergisi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nin ardından Kanada da Çin menşeli elektrikli araçlara gümrük vergisi getirme kararı aldı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, uluslararası ticaretin seyrini değiştirecek bu hamlenin detaylarını Nova Scotia’da düzenlenen bir basın toplantısında açıkladı. Trudeau, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara %100 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Ayrıca, Çin’den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerine de %25 vergi uygulanacağı belirtildi.

Çin’den Gelen Tepkiler

Kanada’nın bu yeni uygulamasına karşılık olarak Çin Ticaret Bakanlığı’ndan sert bir yanıt geldi. Bakanlık, Kanada hükümetinin aldığı tarifelerin ve diğer kısıtlayıcı önlemlerin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu savundu. Açıklamada, Çin’in elektrikli araçları ve diğer endüstriyel ürünlerinin gelişiminin, rekabet avantajlarına ve açık bir rekabete dayandığı vurgulandı. İklim değişikliği ile mücadelede ve yeşil dönüşümde kaydedilen ilerlemelerin önemine de dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

  • “Kanada, serbest ticaret ve DTÖ kurallarına dayalı çok taraflı ticaret sistemini savunduğunu iddia etmekte, fakat bu kuralları ihlal ederek bazı ülkeleri göz ardı ederek ek gümrük tarifeleri getirmektedir.”
  • “Bu tür adımlar, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını tehdit etmekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik sistemin temel kurallarını da zayıflatacaktır.”
  • “Çin ile Kanada arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler olumsuz etkilenerek, her iki ülke şirketlerinin çıkarlarına, Kanadalı tüketicilerin refahına ve Kanada’nın yeşil dönüşüm çabalarına zarar verecektir.”

Son olarak, Çin hükümeti, kendi şirketlerinin meşru haklarını ve menfaatlerini korumak adına gerekli tüm önlemleri alacağını duyururken, Kanada tarafına “yanlış uygulamalarını derhal düzeltmesi” çağrısında bulundu.