Dolar 34,2585
Euro 37,0894
Altın 3.003,80
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

2025-2027 Dönemi Orta Vadeli Program Değerlendirmesi

2025-2027 Dönemi Orta Vadeli Program Değerlendirmesi, ekonomik hedeflerin, stratejilerin ve uygulama süreçlerinin kapsamlı bir analizini sunarak, geleceğe yönelik yol haritasını belirlemektedir.

2025-2027 Dönemi Orta Vadeli Program Değerlendirmesi
6 Eylül 2024 15:30

2025-2027 Dönemi OVP Değerlendirmesi

2025-2027 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde yapılan değerlendirmelere göre, Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminin uzun vadeli mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir. Bu kapsamda, prim tabanı ve tahsilat süreçleri ile yeni çalışma biçimlerine uyum sağlanarak daha etkin bir sosyal güvenlik yapısı oluşturulması hedeflenmektedir.

Kişilerin sosyal güvenlik sisteminde daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik eden ve hakkaniyeti ile aktüeryal dengeyi öncelikli kılan düzenlemeler hayata geçirilecektir. Ayrıca, sosyal güvenlik sisteminin fiili ve yasal kapsamı genişletilerek, kapsamda yer almayan grupların sisteme girişleri sağlanacak ve farklı meslek ile gelir gruplarına yönelik uygulamalar geliştirilecektir.

Öngörülen takvim doğrultusunda, 2025 yılının ikinci çeyreğinde sosyal güvenlik mevzuatı, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma biçimlerine daha uyumlu hale getirilecektir.

Güvenceli Esneklik İçin Mevzuat

Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil çalışma modellerine yönelik gelişmeler ışığında, 2025’in birinci çeyreğinde iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirilecektir. İş Kanunu’nda sosyal taraflarla diyalog içinde yapılacak değişiklikler ve bu kapsamda gerçekleştirilecek ikincil mevzuat çalışmaları ile iş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacaktır.

Yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü piyasalarına etkileri analiz edilerek, bu dönüşümlere uyum sağlamak ve adil geçiş süreçlerinin desteklenmesi amacıyla programlar hayata geçirilecektir. 2025’in ikinci çeyreğinde, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) işveren katkıları ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşerek tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında standart emeklilik yatırım fonları, katılımcıların birikimlerini daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacaktır.

İstihdam Teşviklerinin Etkinliği

İstihdam teşviklerinden etkin olmayanlar sonlandırılacak ve özellikle kadın, genç ve engelli bireyler için teşviklerin ağırlığı artırılarak teşvik sistemi sade ve etkin bir yapıya kavuşturulacaktır. Prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri etkinleştirilecektir.

Sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamadan finansal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla, veri analizi ile geri ödeme kriterleri incelenecek, değer bazlı geri ödeme yöntemleri yaygınlaştırılacak ve yurtdışından temin edilen ilaçlar gibi hızlı artış gösteren harcama gruplarında etkinlik sağlanacaktır.

Sağlıkta Birinci Basamak Hizmetleri

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sağlık sistemi içindeki etkinliği artırılacak ve hizmet basamakları arasındaki entegrasyon güçlendirilecektir. Sağlık ürün ve hizmetlerinde talep kontrolü sağlanacak ve hizmet basamakları arasındaki entegrasyon artırılarak uygun kullanım teşvik edilecektir.

Sağlık Market Uygulaması’nın kapsamı genişletilecek ve ilaç ile medikal malzeme tedarik zinciri daha da güçlendirilecektir. Akılcı ilaç kullanımı teşvik edilerek, ilaç ve tedavi harcamaları rasyonelleştirilecektir. Sağlık hizmetlerinin geri ödemesinde, hizmet sunucularının davranışlarını dikkate alan denetim modelleri geliştirilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bilişim sistemleri güçlendirilecek, kurumlar arası veri paylaşımı artırılacak ve uzun dönemli mali sürdürülebilirlik ile ilgili göstergelerin düzenli izlenmesi sağlanacaktır.