Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Ford Trucks’tan Otonom Kamyon Test Sürüşü Başladı

Ford Trucks, otonom kamyon teknolojisinde devrim yaratacak test sürüşlerine başladı. Bu yenilikçi adım, taşımacılık sektöründe güvenliği ve verimliliği artırmayı hedefliyor. Detaylar için okumaya devam edin!

Ford Trucks’tan Otonom Kamyon Test Sürüşü Başladı
9 Eylül 2024 10:30

Ford Trucks’tan Otonom Kamyon Test Sürüşü

Ford Trucks'tan Otonom Kamyon Test Sürüşü

Ford Trucks, ağır ticari araç sektöründe tarihi bir adım atarak, Seviye-4 Otoyol Pilotu fonksiyonuna sahip otonom kamyonunu test sürüşlerine başlattı. Bu gelişme, sürücüsüz taşımacılığa geçiş açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, bu yenilikçi adım hakkında yaptığı açıklamada, Ford Otosan olarak ağır ticari araç sektöründe bir dönüşüm gerçekleştirmiş olmanın heyecanını yaşadıklarını vurguladı.

Otonom Taşımacılıkta Yeni Ufuklar

Yapılan açıklamalara göre, test sürüşlerinde Ford Trucks’ın Türkiye’de geliştirdiği Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip ilk kamyon, lojistik merkezler arasındaki taşımacılık faaliyetlerini, güvenlik sürücüsünün gözetiminde otonom olarak gerçekleştirebilme yeteneğini başarıyla kanıtladı. Otoyol taşımacılığı için özel olarak tasarlanan bu Seviye-4 Otoyol Pilotu, aşağıdaki kritik sürüş davranışlarını başarıyla icra edebiliyor:

  • Şerit takibi
  • Öndeki araca göre hız ve mesafe ayarlama
  • Yan şeritleri kontrol ederek gerektiğinde şerit değiştirme
  • Dur-kalk manevraları gerçekleştirme

Seviye-4 Otoyol Pilotu, çekici üzerindeki son teknoloji sensörler aracılığıyla çevresini algılayarak hareketlerini planlamakta ve belirlenen rota üzerinde gerekli aksiyonları almakta. Bu fonksiyon, algılama, lokalizasyon, çevre modeli oluşturma, karar verme, sürüş planlama ve kontrol gibi yazılım bloklarından oluşmaktadır.

Ford Trucks'tan Otonom Kamyon Test Sürüşü Başladı

Verimlilik ve Maliyet Avantajı

Yeni nesil bu teknoloji, lojistik alanındaki artan taleplerle beraber maliyetleri düşürerek, araçların günlük kullanım süresini artırmakta ve böylece daha yüksek verimlilik sağlamaktadır. Ford Trucks, bu otonom sistem ile ağır ticari araç sürücüsü eksikliğinden kaynaklanan lojistik tedarik sorunlarına da etkili çözümler sunmayı hedefliyor.

Ayrıca, Ford Otosan mühendisleri, Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirme süreçlerini simülasyon ortamında ve trafiğe kapalı otoyolda, fiziksel araç üzerinde son bir yıldır test ederek gerekli doğrulamaları başarıyla tamamladı. Bir sonraki aşamada, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu, trafiğe açık otoyollarda güvenlik sürücüsü eşliğinde ilk deneme sürüşlerine başlayacak.

Ford Trucks'tan Otonom Kamyon Test Sürüşü Başladı

Muhammet Karal
Editör