Dolar 34,2544
Euro 37,1000
Altın 3.014,95
BİST 8.858,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

ABD’de Büyük Bankalar için Sermaye Yeterliliği Gerekliliklerinde Değişiklikler

ABD’de büyük bankalar için sermaye yeterliliği gerekliliklerinde yapılan değişiklikler, finansal sistemin güçlendirilmesi ve risk yönetiminin iyileştirilmesi amacıyla önem arz ediyor. Bu yenilikler, bankacılık sektörüne nasıl etki edecek?

ABD’de Büyük Bankalar için Sermaye Yeterliliği Gerekliliklerinde Değişiklikler
10 Eylül 2024 09:00

ABD’de Banka Sermaye Yeterliliği Planında Değişiklikler

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Federal Reserve (Fed), Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) ve Office of the Comptroller of the Currency (OCC) gibi önemli finansal otoriteler, Bank of America Corp. ve JPMorgan Chase & Co. gibi büyük bankalar için öngörülen daha yüksek sermaye yeterliliği gerekliliklerini yeniden gözden geçiriyor. Bloomberg’in haberine göre, ABD’nin en büyük sekiz bankası için daha önce hazırlanan taslak planda, öngörülen %19’luk sermaye yeterliliği artışı, %9 olarak revize ediliyor.

Geçtiğimiz yıl sunulan bu teklifin başlangıçta çok daha yüksek sermaye yeterliliği artışları öngörmesi, bankaların tepkisini çekmiş ve bu duruma karşı lobi kampanyaları başlatmalarına yol açmıştı. Taslak revizyonlar, daha önce bankalarla uzun bir yasal mücadeleye girmeyi istemediğini belirten Fed Başkanı Jerome Powell’ın merkez bankası yönetim kurulundan geniş destek almasına yardımcı olabilir.

Taslak planın, 60 günlük bir geri bildirim süresi olacağı belirtildi. Ancak, bu planın onaylanmasının gelecek yıla kadar gerçekleşmesi beklenmiyor. Eski bir Fed banka politikası avukatı olan Jeremy Kress, bankaların bu 60 günlük sürenin uzatılması için talepte bulunacaklarını öngördü. Kress, “Eğer kurumlar bu kuralı, yeni ABD başkanının görevi devralmasından önce sonuçlandırmayı başarırsa bile, Trump’ın kazanması durumu uygulamayı tehlikeye atabilir. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki bir Kongre, Kongre Gözden Geçirme Yasası kararı aracılığıyla bu kuralı bozabilir veya bankacılık kurumlarının uyum tarihini erteleyebilir, dolayısıyla nihayetinde bu kuralın yürürlükten kaldırılması söz konusu olabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.