Dolar 34,2544
Euro 37,1000
Altın 3.014,95
BİST 8.858,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Piyasalarda Enflasyon ve Büyüme Endişeleri

Piyasalarda enflasyon ve büyüme endişeleri, yatırımcıları nasıl etkiliyor? Ekonomik veriler, piyasa dinamikleri ve gelecekteki beklentiler üzerine kapsamlı bir analiz. Bu yazıda, güncel gelişmeler ve stratejiler hakkında bilgi edinin.

Piyasalarda Enflasyon ve Büyüme Endişeleri
11 Eylül 2024 10:30

Piyasalarda Gelişmeler: Enflasyon ve Büyüme Endişeleri

Piyasalar, ABD tüketici enflasyonu verilerini beklerken, yatırımcıların gündeminde büyüme endişeleri hâkim. Yatırımcı güveni, Çin ekonomisinin zayıf görünümü ve Federal Rezerv’in (Fed) para politikasını gevşetmekte çok uzun süre bekleyeceğine dair endişelerle olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Salı günü Brent ham petrolünün, 2021 yılının sonlarından bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına düşmesi, bu endişeleri daha da körüklüyor.

Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi’nde kıdemli analist olan Christof Ruehl, petroldeki düşüşü yorumlarken, “Özellikle merkez bankaları için çok yararlı. Bu durum, enflasyon üzerindeki baskıyı azaltıyor ve merkez bankalarının şu anda tam da ihtiyacı olan şey bu,” ifadelerini kullandı.

Salı günü artıda kapanan Wall Street endeksleri, vadeli işlemlerde düşüş yaşıyor. Asya borsalarında da endeksler gerilerken, tahviller değer kazanıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi, aralıksız üçüncü işlem gününde de düşüş gösterdi. Japon yeninin, Japonya Merkez Bankası (BOJ) yetkilisi Junko Nakagawa’nın açıklamaları ile değer kazanması, Nikkei 225 endeksini yaklaşık yüzde 2 oranında gerilemeye zorladı. Union Bancaire Privee’nin Asya hisse senedi araştırma müdürü Kieran Calder, “Bugün piyasalarda, gelecek hafta beklenen faiz indirimi öncesinde çok fazla belirsizlik var. Bu çerçevede, daha fazla risk iştahı ve piyasaların düşmesine neden olan birkaç faktör mevcut – düşük petrol fiyatları, zayıf Çin ekonomisi ve güçlü yen,” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Bloomberg Dolar Endeksi, aralıksız üç günlük yükselişin ardından bu sabah ekside işlem görüyor.

ABD Bankacılık Sektöründe Satış Baskısı

ABD’de bankacılık sektörü hisseleri, kredilere ilişkin olumsuz beklentilerle salı günü kayıplar yaşadı. Bu kayıplar, Fed, Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) ve Office of the Comptroller of the Currency’nin, Bank of America Corp. ve JPMorgan Chase & Co. gibi büyük bankalara yönelik daha yüksek sermaye yeterliliği öngören planı yumuşatma kararı almasına rağmen gerçekleşti.

JPMorgan Chase & Co. hisseleri, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı ve COO’su Daniel Pinto‘nun analistlerin gelecek yılın giderleri ve net faiz geliri tahminlerinde fazla iyimser olduklarını ifade etmesinin ardından, 4 yıldan uzun bir sürenin en sert düşüşünü yaşayarak banka hisselerinin gerilemesine öncülük etti. Pinto, salı günü bir sektör konferansında yaptığı açıklamada, “89,5 milyar dolarlık mevcut net faiz geliri tahmininin faiz oranı beklentileri göz önüne alındığında çok makul olmadığını” belirtti ve “Rakam daha düşük olacak,” diye ekledi.

Öte yandan, otomobil kredisi sağlayan Ally Financial Inc., temerrütlerin beklenenden daha fazla arttığını duyurdu. Bu durum, Ally’nin hisselerinin Mart 2020’den bu yana en keskin düşüşünü yaşamasına neden olurken, tüketici kreditörleri olan Capital One Financial Corp. ve Synchrony Financial‘ı da beraberinde aşağı çekti.