Dolar 34,2617
Euro 37,0456
Altın 3.013,19
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Türkiye’de Faiz İndirim Beklentileri: Barclays ve HSBC Analizleri

Türkiye’de faiz indirim beklentilerini mercek altına alan Barclays ve HSBC analizleriyle, ekonomik gelişmelerin etkilerini keşfedin. Piyasa dinamikleri ve geleceğe dair öngörülerle, yatırım stratejilerinizi şekillendirin.

Türkiye’de Faiz İndirim Beklentileri: Barclays ve HSBC Analizleri
12 Eylül 2024 01:00

Türkiye’de Faiz İndirim Beklentileri

Yabancı finans kuruluşları, Türkiye’de ekonomik politikaların gevşeme sürecinin 2024 yılı içerisinde başlayacağına dair beklentilerini dile getirirken, Barclays yeni analizleriyle dikkat çekti. Barclays Plc ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimlerine Kasım ayında başlamasını öngörüyor. Önceden, ilk indirimin 2024’ün Ocak ayında yapılacağı düşünülüyordu.

Ercan Ergüzel’in de aralarında bulunduğu Barclays ekonomistleri, 20 Eylül tarihinde yayımladıkları Gelişmekte Olan Piyasalar Çeyreklik Raporu’nda, Kasım ayında gerçekleşecek ilk faiz indiriminin ardından TCMB’nin her toplantıda 250 baz puanlık indirimler yapmasını ve politika faizinin Ağustos 2025’e kadar yüzde 25 seviyesine çekilmesini beklediklerini belirttiler. Ekonomistler, Eylül 2025’te beklenen enflasyon verilerine göre reel politika faizinin negatif bir seviyeye inmesini öngörüyorlar.

HSBC’nin 2025 İçin Önden Yüklemeli İndirim Tahmini

Barclays ekonomistlerinden önce HSBC’den gelen son analizler de dikkat çekici. HSBC CEEMEA Bölgesi Ekonomisti Melis Metiner, 9 Eylül tarihli raporunda, bankanın Türkiye’de bu yıl içerisinde herhangi bir faiz indirimi olmayacağı yönündeki tahminini koruduğunu ifade etti. Bununla birlikte, 2025 yılı için önden yüklemeli faiz indirimlerinin olacağına dair öngörülerde bulundu.

Metiner, yılın ilk yarısında kademeli bir şekilde faiz indirimleri beklediklerini vurguladı. Raporda, mali konsolidasyon sürecinin fiyat baskılarını hafifleteceği ancak genel görünümün belirsizliğini koruyacağı ifade edildi. Ayrıca, 2025 yılı için daha kademeli bir politika uygulanmasının daha olası olduğu değerlendirildi.