Dolar 34,2606
Euro 37,1138
Altın 3.015,90
BİST 8.852,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Otomotiv Sektöründe Elektrikli Araç Devrimi ve Avrupa’daki Zorluklar

Otomotiv sektöründe elektrikli araç devrimi, sürdürülebilirlik ve inovasyon ile şekilleniyor. Avrupa’daki zorluklar, politikalar ve pazar dinamikleri hakkında derinlemesine bilgiler edinin. Geleceğin otomotiv dünyasına hazırlanın!

Otomotiv Sektöründe Elektrikli Araç Devrimi ve Avrupa’daki Zorluklar
18 Eylül 2024 10:00

Otomotiv Sektöründe Değişim Rüzgarları

Otomotiv Sektöründe Değişim Rüzgarları

Küresel otomobil endüstrisi, son dönemde sert dalgalanmalarla karşı karşıya kalıyor. 2035 yılından itibaren Avrupa Birliği’nde (AB) içten yanmalı motorların yasaklanması ve emisyon standartlarının sıkılaşması, sektördeki dengeleri altüst etti. Çin ve Fransa’da elektrikli otomobil üretiminin artışı, özellikle Alman otomotiv üreticilerinin uzun yıllardır sürdürdüğü içten yanmalı motor teknolojisindeki üstünlüğünü tehdit etmeye başladı. Çinli otomobil üreticileri, giderek daha fazla pazar payı kazanırken, Avrupa’daki birçok üretici zor günlerle yüzleşiyor.

Avrupa’da Otomobil Satışları Düşüşte

Son verilere göre, Avrupa’da otomobil satışları ciddi bir gerileme kaydetti. Özellikle elektrikli otomobil satışlarında son aylarda bir yavaşlama gözlemlendi. Bu yılın ilk yarısında elektrikli araçlar, AB pazarında yalnızca %14’lük bir pay almayı başardı. Uzmanlar, gelecekte Avrupalı otomobil üreticilerinin zor günlerle karşılaşacağı görüşünde birleşiyor.

Fabrikalar Kapatılma Riskiyle Karşı Karşıya

Alman otomotiv devi Volkswagen (VW) ve diğer Avrupa otomobil üreticileri, bazı fabrikalarını kapatma planları yapmaya başladı. Renault ve Fiat gibi markaların, talep edilen miktarın çok üzerinde üretim yaptığı biliniyor. Belçika’da Audi’nin Q8 e-tron modelinin üretildiği fabrikada da ciddi bir çöküş riski söz konusu.

Kapasite Kullanımı Düşük

Yapılan araştırmalar, BMW, Mercedes, Fiat, Renault ve Volkswagen’in Avrupa’daki fabrikalarının üçte birinin, talep düşüklüğü nedeniyle kapasitesinin altında çalıştığını ortaya koyuyor. Örneğin, Stellantis Group’un elektrikli Fiat 500e’nin üretildiği Torino’daki Mirafiori fabrikasında, üretim 2024’ün ilk yarısında %60’tan fazla azalma gösterdi.

Elektrikli Araçlar Elden Kaçıyor

Fransa’nın kuzeyindeki Douai’de bulunan Renault fabrikası ve Dresden’deki VW fabrikası gibi yerlerde de satış sorunları yaşanıyor. Bu fabrikalarda üretilen elektrikli otomobiller, alıcı bulamıyor ve üreticiler bu durumdan zarar ediyor.

“Yapısal Bir Dönüşüm İçindeyiz”

Sektör uzmanları, otomotiv endüstrisinin köklü bir değişim sürecinin ortasında olduğunu belirtiyor. Bu değişimin sadece belli başlı markalarla sınırlı olmadığını, tüm sektörü etkileyen bir dönüşüm olduğunu savunuyorlar.

Otomotiv Sektöründe Elektrikli Araç Devrimi ve Avrupa'daki Zorluklar

Çin Avrupa Pazarında Atağa Geçti

Çinli otomobil üreticileri, Avrupa pazarına girmek için harekete geçti ve burada üretim tesisleri arayışına girdiler. Avrupa’daki otomobil üreticileri üzerinde Çin menşeli markaların baskısı giderek artıyor.

AB’den Çin Ürünlerine Gümrük Vergisi Engeli

AB, Çin menşeli elektrikli otomobillere yönelik uyguladığı yüksek gümrük vergilerine rağmen, Çinli üreticiler Avrupa pazarında yer edinme çabalarını sürdürüyor. Geely, Lynk & Co, Chery, Great Wall Motor ve BYD gibi markalar, gelecekte Avrupa’da kendi fabrikalarında elektrikli otomobil üretmeyi hedefliyor.