Dolar 34,2589
Euro 37,0868
Altın 3.004,07
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Elektrikli Araç İthalatında Yeni Düzenlemeler ve Tüketici Koruma Politikaları

Elektrikli araç ithalatında uygulamaya koyulan yeni düzenlemeler ve tüketici koruma politikaları hakkında bilgilendirici bir içerik. Bu yenilikler, sürdürülebilir ulaşım ve tüketici haklarını nasıl etkiliyor? Detaylar için tıklayın.

Elektrikli Araç İthalatında Yeni Düzenlemeler ve Tüketici Koruma Politikaları
20 Eylül 2024 13:00

Elektrikli Araç İthalatında Yeni Düzenlemeler

Elektrikli Araç İthalatında Yeni Düzenlemeler

Elektrikli araçların trafiğe daha fazla katılımıyla birlikte, bu araçların ithalatı ve satışıyla ilgili kurallar da sürekli olarak gelişmektedir. Ticaret Bakanlığı, bu kapsamda, “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i Resmi Gazete’de yayımlamıştır. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, elektrikli otomobil ithalatı ve satışında tüketiciyi koruma amaçlı düzenlemelerin kapsamı genişletilmiştir.

7 Bölgeye 20 Servis İstasyonu Kurulma Şartı

Yeni tebliğ ile birlikte eşya taşıyan elektrikli araçlar ve haricen şarj edilebilir elektrikli araçları ithal eden firmaların, Türkiye’nin 7 bölgesinde toplamda 20 servis istasyonu kurmaları zorunlu hale gelmiştir.

Üretici Çağrı Merkezi Açacak

Ayrıca, araç üreticisinin Türkiye’de yerleşik bir yetkili temsilcisi bulunması, her marka için bir çağrı merkezi kurulması ve Türk Standardları Enstitüsü’nden gerekli belgelendirme şartlarını yerine getirmesi de talep edilmektedir.

İthalatta İzin Belgesi Şartı

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) ve Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde menşeli olmayan elektrikli araçların ithalatında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı veya yetkilendirilmiş kurumlar tarafından düzenlenen bir “izin belgesi” gerekecektir.

30 Günlük Geçiş Süresi

Yeni uygulamaya dahil edilen araçların ithalatında herhangi bir mağduriyet yaşanmaması amacıyla 30 günlük bir geçiş süresi tanınmıştır.

Tüketicinin Korunması Vurgusu

Bakanlık yetkilileri, piyasada güvenli ürün arzının sağlanması, ürünlerin yaşam döngüsü boyunca takibi ve tüketicinin korunması hedefleri doğrultusunda düzenleyici ithalat politikalarının etkin bir şekilde uygulanmaya devam edileceğini belirtmiştir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)